Kulutusjuhla

Vintagea ja retroa vähän siellä sun täällä

Focus on Fashion -blogin Salla pohtii vintage-sanan käyttöä:

”Olenko muuten ainoa, jota häiritsee vintage-käsitteen levähtäminen ja liiallinen yleistyminen? Nykyisinhän vähän mitä tahansa kirpparilta roudattua saatetaan nimittää huoletta vintageksi. Itse miellän asian niin, että tavaran tulee olla vähintäänkin 40-50 vuotta vanhaa, jotta sitä voi vintageksi kutsua. Niin ja aidon vintagenhan tunnistaa mm. siitä, että vanhoina hyvinä aikoina ei saumuria vaatteiden valmistuksessa juuri käytetty.”

Tämä eri sanojen ja tyylimäärittelyjen käyttöä taitaa olla ongelma monen vaatteen ja tavaran kohdalla. Vintagen ohella toinen aktiivisesti käytetty sana on retro. Jos kirppiksellä on myynnissä retroa, niin se nyt voi sitten olla melkein mitä tahansa 1960- tai 70-lukua henkivää. Ikään kuin se pelkkä sana tekisi vaatteesta tai astiasta jotenkin hienomman ja paremman. Ruma sohva on ruma, vaikka se olisi retrosohva.

Joskus huvittaa myös lisätermi ”uniikki”. Jos se tarkoittaa epämääräistä savikippoa tai saumat vinksallaan olevaa mekkoa, niin jep, ainutlaatuista on, mutta ei silti välttämättä jotain sellaista, josta olisi valmis maksamaan enemmän kuin jostakin tyylikkäämmästä massatuotteesta.

4 Comments

  1. Ja vielä yksi: ”antiikki”. Tätä sanaa on väärinkäytetty niin pitkään kuin muistan eli ainakin pari vuosikymmentä. Miten joku kehtaa sanoa jotain alle viiskyt vuotta vanhaa härveliä antiikiksi??!

  2. Ah antiikkia! Se kuulostaa niin hienolta! Mutta joo, antiikin määritelmä on hämärtynyt monilta suuresti.

  3. Entäpä ”klassikko”? Puhuttiin sitten musiikista tai muotoilusta, niin kaikki parikymmentä vuotta sitten suosittu ei ole automaattisesti klassikkoa, vaikka mainoshenkilöt kuinka yrittäisivät niin väittää.

  4. Meille opetettiin aikoinaan, että vintage on sellaista, joka on valmistettu edellisen sukupolven aikana. Tämä tekee käsitteestä joustavan, minulle vintagea on 50-luvulla valmistettu, mutta pojalleni sitä on 70-luvulla valmistettu, kun äidilleni se on 30-luvulla valmistettu. Kuitenkin vintage ei ole mitä tahansa, vaan sen määritteeseen kuuluu tietty laatu, sen on omana aikanaan pitänyt olla muodikasta ja laadukasta.

    Retroksi sanottiin uustuotantoa, joka on valmistettu vanha mukaellen tai suoraan vanhaa muistuttavaksi. Voisi sanoa, että retro on vintage väärennös.

    Antiikki on erään määritelmän mukaan sellaista tavaraa, jonka valmistumisen aikaisista ihmisistä on kuollut 90%, mutta klassinen määritelmä on antiikista, että se on vanhempaa kuin sata vuotta.