Kulutusjuhla

Lääkkeiden kulutus näkyy vesistöissä

Tuorein Suomen Luonto (8/08) kertoo, että joka seitsemäs yhdysvaltalainen juo lääkejäämien saastuttamaa vettä.  Virtsan ja ulosteiden mukana vesistöihin päätyvät niin meidän ihmisten kuin kotieläintenkin hormonit, antibiootit ja muut lääkkeet. Tutkimusten mukaan tilanne on Suomessakin samaa luokkaa kuin muissakin kehittyneissä maissa. Suomessa lääkejäämiä löytyy eniten Aurajoesta ja Vantaanjoesta.

Olen jo vuosikausia syönyt epilepsiani hoitoon karbamatsepiiniä sisältävää lääkettä. Samaisen uutisen mukaan karbamatsepiini vaikuttaa vesielöiden käyttäytymiseen, vaikka lääkeainetta olisi litrassa vettä vain gramman miljaardisosia. Minä syön kyseistä lääkettä 600 milligrammaa eli 0,6 grammaa päivässä. Tuntuu aika hurjalta, että omasta terveydestä huolehtiminen aiheuttaa ongelmia luonnossa ja juomaveden kautta mahdollisesti muissakin ihmisissä.

Ehkäpä lääkkeistä pitäisi tutkia muutakin kuin niiden vaarallisuus ihmisille ja hiirille ennen kuin ne päästetään lääkäreiden määrättäväksi ja kuluttajien käsiin. Tässä on taas yksi hyvä syy vähän miettiä tarvitaanko joka pilleriä mitä meille tyrkytetään.

4 Comments

 1. E-pillerit ovat nykyään niin yleisiä, että niiden vaikutus luontoon olisi kiinnostava tietää. Niitä syötetään naisille ihan teini-iästä alkaen vaikka vuosikymmeniä, eikä vaihtoehdoista usein edes puhuta.

 2. Eko-Matti

  E-pillereiden vaikutuksia luontoon on varmaan tutkittu huomattavasti enemmän kuin muiden lääkkeiden. Näin maalaisjärjellä ajateltuna pillereiden sijaan kannattaisi varmaan käyttää ehkäisyyn tuotteita, jotka eivät sisällä niin paljoa hormoneja kuten ehkäisylaastareita tai renkaita.
  Hormonien vaikutuksista on kirjoitettu Hesarissakin: http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/E-pillereiden+estrogeeni+tappaa+pikkukaloja/1135234691639
  Ja myös MTV3 uutisissa asiaa on käsitelty: http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/arkistot/ulkomaat/2008/03/621900
  Myös Vihreästä Langasta löytyy kattava, mutta hieman vanha juttu aiheesta: http://arkisto.vihrealanka.fi/2004/26/laakejaamat.shtml

 3. Nähdäkseni ongelma johtuu vesivessoista, eikä niinkään lääkkeiden syömisestä. Juomaveteen pissaaminen on vain lähtökohtaisesti typerää. Tehokkaasti suodattavat kuivakäymälät auttaisivat tähänkin ongelmaan.

 4. Eko-Matti

  Vesivessa on kyllä kaikinpuolin idioottimainen keksintö. Tosin epäilen kuivakäymälöiden mahdollisuuksia suodattaa lääke- ja hormonijäämiä kovinkaan tehokkaasti. Voisi kuvitella, että isoissa puhdistamoissa tuo homma voi onnistua jos on onnistuakseen.