Kulutusjuhla

Kaupassa kokeillaan mutta netistä ostetaan

Mika Lahdensivu kertoo ruotsalaisuutisesta: ”Monet kuluttajat siis lähtevät esimerkiksi vaate- tai kenkäkauppoihin vain sovittaakseen eri kokoja ja tutkaillakseen lähemmin verkkokaupasta tuttuja tuotteita.

“He tulevat sisään, kokeilevat kenkiä ja me annamme heille aikaamme. Sitten he tilaavat netistä, ja jotkut jopa sanovat meille aikovansa tehdä niin”, harmittelee erään östersundilaisen myymälän edustaja radiohaastattelussa. Ja eipä ole vaikea kuvitella, että kauppiasta moinen harmittaa! Mutta ymmärtää pitää kai kuluttajaakin: putiikissa 1500 kruunua maksavat ostokset saa netistä kenties tonnilla, uutistekstissä mainitaan.” (Mari Koo)

3 Comments

  1. Ikävä tunnustaa, että olen tehnyt itse aivan samoin kenkien kohdalla. eBaysta saa ostettua uudet Vansit puolella siitä summasta, mitä ne Suomessa maksavat. Ei muuta kuin kenkäkauppaan sovittamaan ja sitten tilaamaan muualta. Toisaalta en minä kyllä myyjän kanssa ollut missään tekemisissä tuon sovituksen aikana.

    Tässä pitäisi nyt taas pohtia tilanteen kauhistelun sijasta sitä, miksi ihmiset sitten mieluummin ostavat vaatteensa verkosta? Omalta osaltani löydän tähän kaksi syytä. Hinta ja asiakaspalvelu. Kyllä, asiakaspalvelu. Tahdon selailla rauhassa tarjontaa, enkä olla jatkuvasti kuin hoputettavana tai maailman suurimpana taakkana ja työpäivän murheenkryyninä stereotypian ikääntyvälle ja kaikesta hymystä eroon päässeelle myyjänaiselle. jolle asiakaspalvelukokemuksesta on tehty vieläpä nykyään usein liikkeen johdon toimesta pakko. Verkkokaupassa saa asioida rauhassa ja kunhan vielä keksivät virtuaaliset sovituskopit joskus tulevaisuudessa, tulen ostamaan kaiken netistä. Halvemmalla.

  2. Olen harrastanut samaa, mutta toisaalta olen taloudellisen tilanteen salliessa tehnyt myös toisin päin, eli tutustunut tuotteeseen verkossa ja ostanut kivijalasta kalliimmalla ihan vain tukeakseni paikallista yrittäjää. Tykkään myös pysähdellä reissun päällä pienten kuntien kirjakauppoihin hakemaan ostoslistalla olevia opuksia.

  3. Tässä ovat jotkut kauppiaat menneet vieläkin pidemmälle: lastenvaunuja monet ostavat halvemmalla Saksasta tai muualta ulkomailta nettikaupoista. Eräs ystäväni hankki hiljattain vaunuja, ja kysyi sitten helsinkiläiseltä vaunukauppiaalta , mikä selittää huomattavan hintaeron nettikauppavaunujen ja normikauppavaunujen välillä. Myyjä veti herneen nenään, ja sanoi että jos hankitte vaunut Saksasta ihan turha tulla ostelemaan varaosia tai lisävarusteita heiltä, että ei niitä teille kukaan suomalainen kauppa sitten myy.

    Ymmärrän toisaalta myyjän epätoivon, jos eurot valuvat Saksaan eikä hänen omaan pussiinsa, mutta eipä tämä ainakaan kannusta kyseisessä kaupassa enää asioimaan. Enkä ymmärrä logiikkaa, ettei myydä varaosia, voihan nekin tietysti sitten tilata sieltä Saksasta, mutta sittenhän niistäkään ei jää mitään tälle kauppiaalle. Ystäväni käveli hämmentyneenä ulos kaupasta ja niin olisin itsekin tehnyt. (Ne vaunut ostettiin muuten myöhemmin suomalaisesta vaunuliikkeestä, mutta tähän kyseiseen helsinkiläisliikkeeseen ei mene enää euron euroa tältä perheeltä.)

    Käsittämättömän huonoa palvelua, tervemenoa vain Vaunu-Aittaan Otavalankadulle.