Kulutusjuhla

Pantiton pullo on vuoden turhake

Suomen Luonto valitsi tämän vuoden turhakkeeksi pantittoman pullon, jota edustaa mm. Plup-vesi.

Suomen Palautuspakkaus Palpa on nyt antanut lausunnon, että periaatteessa Plupkin voisi olla pantillinen:

”Palpan toimitusjohtaja Pasi Nurminen myöntää Suomen Luonnon (9/08) haastattelussa, että Palpan panttipullojärjestelmässä kiertää jo nyt muovilaatua, josta Stefan Lindforsin suunnittelema, kiistelty Plup-pullo on valmistettu.

Aiemmin Palpa tiedotti hylänneensä Plup-pullon, koska se on tehty vääränlaisesta muovista.”

Pantittomat pullot olivat nousseet tämän vuoden turhakeäänestyksessä esiin näkyvästi. Mutta jotenkin silti olisin toivonut, että turhakkeen tittelin olisi saanut jokin tuote, joka ei olisi ollut yhtä paljon esillä julkisuudessa kuin nämä pantittomat pullot.

Aiemmin Kulutusjuhlassa Plupista kirjoitettua: Vielä kerran Plup – ”vesi joka puhdistaa”

3 Comments

 1. Jos pantiton pullon äänestetään turhakkeeksi niin eikös silloin todellinen turhake ole kuluttaja joka ei viitsi raahata pullojaan kierrätykseen vain siksi ettei pullolle ole laskettu rahallista arvoa ?

 2. Nykyisten panttipullojen korkit ovatkin siis samaa muovilaatua kuin Plup-pullo, näiden laatujen erotteleminen onnistuu Palpan nykyjärjestelmässä ja pullon palautusautomaattiyhteensopivuuskin oli ainakin pullon suunnittelijan Stefan Lindforsin mukaan testattu niitä valmistavan Tomran tehtailla.

  Linkitetystä Suomen Luonnon artikkelista:

  ”[Palpan toimitusjohtaja Pasi] Nurminen puolustaa Palpan hylkäyspäätöstä: ’Jos Plup olisi otettu mukaan, joku vaatisi, että ketsuppipullojakin pitäisi saada kierrättää, koska ne on valmistettu HDPE:stä.’

  Huonoja puolia hän ei kuitenkaan pysty nimeämään siinä, että ketsuppipullotkin kierrätettäisiin. HDPE:stä valmistetaan Mehukatti-kanisterit ja monet muut arkiset pakkaukset.”

  Siis mitä ihmettä? Pulloveden myyminenhän nyt on kiistatta turhaa (nykyisessä laajuudessaan ainakin), mutta kyllähän tuo on ihan käsittämätön lausunto Palpalta. Kävikö sittenkin niin, että Plupia dissattiin ainakin osittain perusteetta, ja Lindfors olikin oikeilla jäljillä epäillessään, että Palpaa hallitsevat isot virvoitusjuomayhtiöt yksinkertaisesti halusivat pitää pienen valmistajan järjestelmän ulkopuolella.

 3. Flop, kieltämättä näyttää siltä, että Palpa on tässä se suurin typeryyden tekijä. Muovinkeräyksen ja -kierrättämisen tekeminen aidosti tehokkaasti ei kyllä Palpan asenteella onnistu, valitettavasti.