Kulutusjuhla

Joustavuutta nettipankin käyttöön

Kriisi kaipaa kehitystä nettipankkipalveluihin: ”Toisin sanoen, sen sijaan että minulla olisi viisi erillistä kukkaroa, minulla onkin yksi kukkaro jossa on viisi erilaista rahalle tarkoitettua lokeroaan. Jokaisen lokeron päällä olisi pieni näyttö, joka kertoisi paljonko niihen on niitä killinkejä kertynyt ja millä korvamerkillä ne rahat siellä oikeastaan asustavatkaan. Kaiken lisäksi osa lokeroista olisi toisessa ulottuvuudessa sijaitsevia taikalokeroita, joihin ei pikkujoulutunnelmissa ollessa pikku-pikku-kätönen pääse edes käsiksi. Eikä edes se humalaisparan pankkikortin pöllinyt epärehellinen kansanosa.

Niin kauan kuin kyse on pienten palkkarahojen lyhyen tähtäimen jyvittelyistä, erilliset säästötilit ja täysin marginaaliset korkoprossaerot verrattuna tavalliseen käyttötiliin ovat aivan monumentaalisen jäykkä ja täysin turha ratkaisu. Puhumattakaan siitä, että eivät ne lisätilit mitään halpaa huvia ole, jos rahaa haluaa liikutella niihin tai niistä enemmän kuin pari kertaa kuussa. Useampitaskuisen kukkaron ansiosta ei myöskään tarvitsisi tehdä enää mitään erillisiä nostovarasopimuksia pankin kanssa, vaan voisi itse säädellä paljonko tuohta sieltä tililtään saa kulloinkin räkä poskella rohmuta ja millä keinoin.” (Mari Koo)

3 Comments

  1. Tuo on todella mielenkiintoinen aihe. Olen hieman ihmetellyt itsekin, miten pankkien raha/tilinäkymät ovat niin järjettömän kankeakäyttöisiä ja epäintuitiivisia kapistuksia. Luulisi, että olisi suhteellisen helppoa (ja verraten edullista) kehittää pankkipalveluita siihen suuntaan, että ei enää tarvitsisi erikseen kirjailla suunnitelmia Exceliin tms. Ehkä se on vaan niin, että pankkeja ei kiinnosta tällaiset nappikauppiaat ja kotitaloudet: liian vähän liikkuu sitä rahaa. 😀

  2. Paljon puhutaan nuorten aikuisten ylivelkaantumisesta ja taitamattomasta rahankäytöstä ylipäätänsä, ja tällainen helposti itsesäädeltävä systeemi saattaisi olla monen ”heikkotahtoisen” pelastus, koska veikkaan että usein on kyse niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin hahmotuskyvyn puutteesta.

  3. Ulkomaisilla (lue amerikkalaisilla) saiteilla näkyy myös olevan jotain kivanlaisia budjetointi yms. mahdollisuuksiakin. Miksei suomalaiset pankit lokalisoi semmoista toiminnallisuutta nettipankkiin?