Kulutusjuhla

Käteisellä vai kortilla – kumpi tulee kalliimmaksi?

Vaiheinen ennustaa, että käteinen voi tulla takaisin: ”Vuosi tuo tullessaan sen, että Suomessa siirrytään hiljalleen 2 vuoden aikana kotimaisista pankkikorteista kansainvälisiin debit-kortteihin ja kaupoissa saadaan siirtää uudet korteista aiheutuvat kulut ostajan maksettavaksi. Kortilla ostaminen saattaa siis kallistua, mutta toisaalta kaupat saattavat antaa myös korttien käyttäjille alennuksia. [- – -]
Kortit ovat toki kätevä ja luotettavakin maksutapa. Sen sijaa se, että kuluttajat eivät välittäisi esimerkiksi 0,15-2 euron ylimääräisistä kustannuksista per ostos, on kuluttajien aliarviointia. Ihmiset osaavat laskea.

Käteistä käytetään heti, jos sen käyttö antaa alennusta.

Toinen käteisen nousua ilmiöpörssissä tukeva asia on yleinen taloudellinen tilanne. Kun yksityistalouden ylivelkaantuvat, niin yksi ohjehan on se, että ongelmia aiheuttavat luottokortit leikataan pois aiheuttamasta lisää ongelmia. (Mari Koo)

5 Comments

 1. Jos käteinen tulee takaisin, on odotettavissa imperiumin vastaisku: käteisen nosto pankkiautomaatista tulee maksulliseksi.

 2. Ei tule onnistumaan. Kuluttaja käyttää korttia vain silloin kun se vastaa käteistä hinnaltaan.

  Oblomov Jr voi olla oikeassa siinä että imperiumi yrittää vastaiskua muuttamalla pankkiautomaattinostot maksullisiksi. Kun ei ole lainaa ja pankin talkkari, voi nostaa koko tilin tyhjäksi – eihän sieltä pankista korkoakaan saa.

 3. Totta. Sellainen skenario tietysti on olemassa, että rahan nostaminen omalta tililtä automaatistakin pistetään maksulliseksi. Tosin ajatuskin tällaisesta on aikamoisen vieras ja pistää oikeasti ajattelemaan, mitä hyötyä koko pankista enää on.

  Ja siitä saattaisi hyvinkin seurata Halo Efektin kuvailema ilmiö. Kerralla kaikki sukanvarteen. Tällainen olisi pankkijärjetelmälle paljon vahingollisempaa kuin joistain yksittäisistä pikkumaksuista luopuminen.

  Muistaako kukaan enää sitä aikaa, kun ei ollut mitään palvelumaksuja ja rahat nostettiin pankkitiskiltä ja kirjattiin pankkikirjaan? Shekkivihko oli menevien ihmisten väline. Shekeillä oli hintansa, mutta yksittäinen pankkitili ei maksanut mitään, vaan pankki maksoi sille jopa korkoa. Pankki tienasi sillä, että sijoitti rahat eteenpäin ja sai omat korkotuottonsa.

  Nyt tilanne on toinen. Kuluttaja saa maksaa siitä, että voi antaa rahansa säilytettäväksi hetkeksi jonnekin.

  Näissä korttimaksuissa tuntuu olevan jälleen yhden uuden kuluttajille siirrettävän kustannuserän maku. Tosin, kuluttajahan jo maksaa korteistaan vuosimaksuja ja luotoistaan korkoja jne.

  Odotamme sitä päivää, kun tavalliseen kauppaan on pääsymaksu.

 4. Kyllähän se käteisenkin käyttö jotain maksaa, vaikka se tuntuu ilmaiselta. En tiedä onko siinä järkeä, että ihmiset nostavat setelit hypermarketin automaatista, vievät ne viereiselle kassalle, josta ne kuljetetaan pankkiin, sieltä mahdollisesti johonkin Suomen pankin toimipisteeseen, sieltä sitten taas jaellaan automaatteihin. Jokaisessa vaiheessa tarvitaan turvakuljetukset yms infrastruktuuri. Ehkä referenssihinta ei olisikaan käteinen vaan kauppaketjun oman kortin (esim. S-bonus) käyttö.

 5. Kyllä pankkikortti on halvin maksutapa kaupalle, käteinen ja luottokortit kalliimpia. Ja s-kaupoissahan saa nyt jo 0.5% maksutapa-alennuksen jos käyttää s-pankin pankkikorttia.