Kulutusjuhla

Kulutusvinkki: Kulttuuri

Näinä laman alkuaikoina on kovasti keskustelua kuluttamisesta. Allekirjoittaneen vinkki on, että kuluta kulttuuriin. Miksikö? Se on kovin työvoimavaltaista, joten raha menee varmasti kiertoon, kulttuuri antaa sellaisia fiiliksia, että ei paremmasta väliä ja kulttuurin kuluttaminen on pääsääntöisesti aika ekologista.

Olen tällä viikolla pitänyt ylityövapaita ja keskittynyt rahan hankkimisen sijaan sen tuhlaamiseen. Kulttuuriputki alkoi tiistaina Tampereen taidemuseossa sekä loistavalla Sing, Hedda Sing -näytelmällä Itäkeskuksessa ja jatkuu sunnuntaihin asti päivittäisillä DocPoint -leffoilla. Suosittelen kaikkia. Esimerkiksi DocPointissa on uusintanäytöksenä eilen ensi-iltana saanut ja ihan tolkuttoman hauska raina Täynnä Tarmoa.

2 Comments

  1. Laman aikaan (nythän on vasta taantuma) ihmiset tuppaavat muutenkin etsimään henkisiä arvoja elämäänsä rahahuolia paikkaamaan. Kirkossakäynnit lisääntyvät, samoin kirjastojen ja useimpien museoiden ym. palvelut kelpaavat. Lama ei myöskään yleensä vaikuta peli-, elokuva- ja äänitemarkkinoihin, sillä esimerkiksi leffoja porukka ostaa syvänkin laman aikaan lähes tavallista tahtia.

    Kulttuuriin sijoittaminen ei ole lainkaan huono vaihtoehto ”Älä ruoki lamaa” -kampanjan eettistä puolta etsiessä. Kulttuuri ja palvelut ovat hyviä kansallisen elvytyksen sijoituskohteita. Periaatteessa myös rakentaminen kuuluu tähän, mutta harva uskaltaa lähteä nyt satsaamaan niin isoja summia. Auton vaihtaminen uuteen sen sijaan lennättää isot rahat pitkälti muualle kuin kotimaahan, joten VR:n ja paikallisten linja-autoyhtiöiden tukeminen on suositeltavampaa. Myös vanhan auton ylläpitoa ajatellen ei kannata välttämättä öljystää omia käsiään vaan käyttää kotimaisia korjaamopalveluita.

    Jos ajatellaan autokantaa muutenkin, niin vanhan auton huollattamisen Suomessa voisi kuvitella olevan kansantaloudellisesti huomattavasti parempi ratkaisu kuin uusien autojen ostamisen. Samalla saadaan autojen käyttöikää pidemmäksi ja valmistuksesta syntyneitä saasteita pienemmiksi. Kaikki voittavat paitsi autotehtaat, joista kaikki yhtä lukuun ottamatta sijaitsevat ulkomailla. Eli jos vaihdatte autoa, vaihtakaa Porsche Caymaniin ja varmistakaa, että kyseessä on Uudenkaupungin tehtaalla valmistettu yksilö 🙂

    • Puhut asiaa, pakko vaan huomauttaa, että tämäkin vaikuttaa välillisesti ja myös aika suoraan esimerkiksi suomalaiseen terästeollisuuteen ja elektroniikkaan, esim. suomessa valmistetaan ja kehitetään monille automerkeille autojen ”tietokoneita” ja elektroniikkaa. Mutta totta kyllä, että suorempi vaikutus kansantalouteen on palveluita käyttämällä:) Ja ekologisempaa varmasti kunhan puhutaan edes kohtuullisen ikäisistä autoista…