Kulutusjuhla

Matkan mielikuvat eivät vastaa aina todellisuutta

Luovat-verkkolehdessä biologi Marko Pesu kritisoi matkailumielikuvia: ”Matkailumessujen unelmat ovat loppujen lopuksi tyhjää täynnä. Markkinamiesten unelmia. Kulutusyhteiskunnan unelmia. Luodaan mielikuvia siitä, että matkustamalla kokee itsensä nuoreksi, menestyväksi ja seksikkääksi. Kokee rentoutumisen elämyksiä, suorastaan syntyy uudeksi ihmiseksi. Monelleko niin käy? Matka käy kuitenkin ahtaan lentokoneen kautta kuluneeseen hotelliin, jonka liian pienestä uima-allasalueesta on saatu esitteeseen petollisen myyvä kuva. Entäpä rentoutuminen? Todellisuus on helposti pelkkää matkalaukkujen pakkaamista ja purkamista. Jonottamista ja odottamista.” (Mari Koo)

2 Comments

  1. Pakko kyllä sanoa, että harvemmin matkaesitteitä – ainakaan näiden suurten järjestäjien – objektiivisesti lukiessa voi syyttää mistään täysin epärealististen mielikuvien luomisesta. Kyllä se pikemminkin on niin, että matkalle haikailijan pääkoppa haluaa ison osan niistä epärealistisista odotuksista synnyttää aivan itse. En nyt suoranaisesti haluaisi suhtautua asiaan elitistisesti, mutta lentokenttä- ja kohdekäyttäytymisen perusteella on todettava että moni turisti luo pettymyksensä ja matka-angstinsa ilman ulkopuolista ruokintaa.

    Tuossa kun Pesu puhuu siitä, että todellisuus on helposti pelkkää matkalaukkujen pakkamista ja purkaamista, pitää toki paikkansa, kun vaikkapa pariskunta ei osaa lähteä viikon reissulle ilman kahta massiivista ja painavaa matkalaukkua + hehtaarikäsikollit siihen päälle.

    Ja toisaalta unelmia on vaikea toteuttaa, jos loppujen lopuksi matkustaja itse ei aina edes tiedä mitä tahtoo.

  2. Mä en ole koskaan ymmärtänyt huvimatkailua. Mulle matkustelu on aina kärsimys. Vihaan pakkaamista ja varsinkin laukun purkamista. Ja musta on ihan ylikammottavaa nukkua jossain hotellin sängyssä, jossa on aiemmin nukkunut lukuisia hikisiä paksuniskoja. Ei se puhdas lakana mitään suojaa, kun ne ällöttävät hikikuonat on imeytyneenä sinne patjaan. Yäk.