Kulutusjuhla

Toisen vaatteen S-koko on toisen vaatteen L

L-kokoiset hosut saattavat olla pienemmät kuin toiset housut, joissa kokomerkintänä on S, Kuluttajavirasto tiedottaa. Tämähän on varmasti tuttua vaateostoksia tekeville: vaatteen kokomerkintään ei noin vain voi uskoa, vaan sovittaa pitää, ellei kyseessä ole tuttu tuotemerkki, jonka kokomerkintöihin on tottunut luottamaan.

Esimerkiksi tiedän, että vaateputiikki Zaran vaatteissa se minulle sopiva paita voi olla mainiosti L. Vastaavasti Lindexillä todennäköisesti M on sopivin.

Lisähaastetta tuo tietysti se, että harva meistä on kroppansa mittasuhteiltaan ns. standardikokoa. Yhdellä on pitkät kädet, toisella lyhyet jalat, kolmannella paksut reidet, neljännellä iso rinnanympärys yhdistettynä kapeaan vyötäröön.

Kuluttajavirasto kertoo asiasta yhteispohjoismaisen tutkimuksen perusteella:

”Todellisen koon vaihtelu samankokoiseksi merkittyjen vaatteiden välillä on suurempaa naisten kuin miesten vaatteissa.

Mitään systemaattista vaihtelua kokomerkinnän ja todellisen koon, merkin, valmistusmaan tai tutkimuksessa mukana olleiden kolmen Pohjoismaan välillä ei löytynyt. Myymälöissä, jotka eivät kuuluneet mihinkään ketjuun ja joissa myytiin tuntemattomampia ja edullisempia vaatemerkkejä nuorille, vaatteet olivat keskimäärin pienempiä kuin aikuisille tarkoitetut vaatteet tunnettuja merkkejä myyvien vaateketjujen myymälöissä.

[- – -] Naisvastaajista yli 60 prosenttia joko joutuu käyttämään aikaa löytääkseen jotain sopivaa tai ei löydä sopivan kokoisia, mieleisiä vaatteita. Miehistä noin puolet kaikissa ikäryhmissä löytää helposti tyyliltään sopivia vaatteita. Iäkkäämpien ja ylipainoisten on muita vaikeampi löytää vartalolle sopivia ja tyyliltään miellyttäviä vaatteita. [- – – ]

Eurooppalainen valmistelutyö kokomerkintöjen yhtenäistämiseksi on ollut jo pitkään vireillä. .”

2 Comments

  1. Olen kerran sovittanut kahta xxxl vaatetta, jotka olivat rinnan keskustan tavaratalossa.
    Koska minulla on yleensä aina mitta taskussa, mittasin eron, 22 senttiä.

  2. Tilasin jenkkiläisestä nettikaupasta L-kokoisen paidan, joka yleensä minulle sopiva.
    Jenkkien koko oli noin puolitoistakertaa suurempi kuin tavallinen koko :/.

    Sainpahan ainakin uuden yöpaidan 😀