Kulutusjuhla

Kuulostaa kovin tutulta: ”ALV-vähennys siirtyy suoraan hintoihin”

Ravintola-alan isot toimijat kertoivat tänään siirtävänsä arvonlisäveron vähennyksen suoraan hintoihin. Lausahdus kuullostaa kovin, kovin tutulta. Muistatteko nimittäin vielä partureiden alv-vähennyksen? Lääninhallitusten mukaan partureista vain puolet laski hintoja, kun niiden alvia vähennettiin. Ja nekin jotka pudottivat hintoja, pudottivat niitä keskimäärin vain n. 3 %.

Pelkään pahoin, että ravintoloiden kohdalla käy samoin. Toki ravintola-ala on aika erilainen toimiala kuin parturi-kampaamot. Ravintolapuolella on paljon isoja ketjuja, jotka lähes tyystin puuttuvat parturialalta. Mutta eipä nuo ketjut kauheasti hinnoilla ole Suomessa kilpailleet. Laadusta nyt puhumattakaan.

Partureiden alv tippui 22 %:sta 8 %:iin. Eli enemmän kuin ravintola-alalla, jossa tiputetaan 22 %:sta 12 %:iin. Ja ravintola-alalla puhutaan 6-8 % hintojen pudotuksesta. Jos kerran parturit pystyivät tuohon huimaavaan 3 % alennukseen, niin veikkaan ravintoloiden kykenevän noin 2,5-3,5 %:iin.

Periaatteessa minusta on hienoa, että tuetaan palvelualoja. Se on ekologista, työllistävää ja kivaa. Kukapa nyt ei tykkäisi vähän useammin käydä ulkona syömässä, jos se olisi halvempaa. Mutta kun ei se kuitenkaan pahemmin näy hinnoissa. Ja odotan mielenkiinnolla mitä veroja ryhdytään nostamaan. Olisiko viimein aika rankaista energiaa ja luonnonvaroja kuluttavia aloja verotuksen keinoin ja niin ohjata kulutusta kestävämmäksi?

1 Comment

  1. Just eilen pohdimme, että odotettavissa on siis ravintolaruoan hinnan pikainen nousu ennen veroalea, vähän samaan tyyliin kuin ruoan hinnalle on käynyt ensi syksyn alv-alea odotellessa.