Kulutusjuhla

Silmälasit maksavat enemmän kuin arvaakaan

Näin likinäköisenä sitä joutuu turvautumaan optikkoliikkeiden apuun 2-3 vuoden välein. Siinä välillä vaan ehtii unohtaa kuinka paljon lasit maksavat ja kuinka äärettömän epämääräisesti hinnat ilmoitetaan. Liikkeillä tuntuu olevan lähes jatkuvia tarjouksia, jotka vaihtelevat ja koskevat sumealla logiikalla joitakin tuotteita, mutta eivät toisia. Lopullisen hinnan tietää useasti vasta siinä vaiheessa kun on katsottu sangat, linssit ja tarkisteltu näöt ja eteen lätkäistään tilausvahvistus. Edes suuntaa antavaa hintaa saattaa olla joskus hankala saada selville.

Miksei optikkoliikkeillä voi olla selkeää hintataulukkoa näkyvissä, ihan niin kuin muillakin yrityksillä? Taulukkoon kehys, linssityypit ja muut maksut. Esim. nyt kun ostin laseja Silmäasemalta niin tilausmaksu (olikohan jotain 30 e) tuli aika puskista. Ei siinä paljon kaupan päälle tulevat aurinkolasit voimakkuuksilla lämmittäneet.

Piilarit sentään saa nykyään tilattua netistä ja siellä näkee suoraan mitä se maksaa. Ei se nyt voi olla niin vaikeaa tavallisten lasienkaan kanssa!

Alan yhä enemmän kallistumaan leikkauksen puolelle, jotta lasirumbasta pääsisi eroon siihen saakka kunnes ikänäkö pukkaisi päälle. Loppujen lopuksihan tässä ruikutuksessa on kyse vaan siitä, että minua ottaa päähän se, että maksoin 370 silmälaseista ja aurinkolaseista voimakkuuksilla. Se on aika paljon se.

12 Comments

 1. Mulla on moniteholasit korjaamassa hajataittoa ja jo pelkät linssit maksavat tuon 370 euroa; liikkeestä riippuen joskus jopa yksi linssi kustantaa saman verran. Vanhoihin aurinkolaseihin vaihdetut uudet vahvuudelliset linssit maksoivat 250 euroa – onneksi en hankkinut uusia kehyksiä!

 2. Eko-Matti

  Joo toki tiedän, että toiset joutuvat pulittamaan vieläkin enemmän. Sehän tässä onkin hurjaa, että otin lasit halvimmilla pinnotteilla jne. ja silti hinta huitelee tuolla. Ja noiden moniteholasien pelossa tuo silmäleikkaus nimenomaan houkkuteleekin taloudellisesti järkevänä. Pelkät lukulasit kun sitten vanhempana saisi aika halvalla.

 3. Isäni osti juuri lasit liikkeestä, joka mainostaa, että ostaessa yhdet lasit saa toiset kaupan päälle. Tai no, ainakin periaatteessa. Isäni nimittäin ei saanut, ja kun kaksia laseja tarvitsi (toiset timpurin työhommiin ja toiset siistimmät), joutui maksamaan lukulaseistaan (!) neljättä sataa euroa. Ja niin, tämähän siis kerrottiin siinä vaiheessa, kun tilaus oli jo tehty ja tuli maksun aika. Isä kuvitteli koko ajan että saa toiset kaupan päälle. Ilmeisesti ne kaupanpäälliset olisi saanut jostain tietyistä, vielä kalliimmista kehyksistä… -.-

 4. Edelleen suosin http://www.favoptic.se. Palvelee hyvin ja nopeasti, jos ei, lasit voi palauttaa mikäli eivät käy (kunhan ei poista sinettiä!). Tilattu yht. 6 x lasit itselle ja Pojalle sekä kaverille. Aina on pelannut ja hinta 49 euroa, monitehot vähäsen kalliimmat. Myös tarjouksia. Vain peruslaseja ja monitehoja tarjolla eli köyhälle ei-isoja-näköongelmia kelpo vaihtoehto, voi tilata vaihtolasitkin. Lisäksi laskun voi maksaa suoraan pankkiin. Kehykset saa kokeiltavaksi 4 kpl kerrallaan, tilauspakkoja ei ole ja ainakin optikon (tai silmälääkärin) resepti pitää olla. Me olemme olleet tyytyväisiä. Käykää ihmeessä katsomassa, mitä on tarjolla. Suositan lämpimästi vaihtoehtona esim. Instrulle, jonka viimeinen kustannusarvio omista laseistani oli aivan älytön.

 5. Eko-Matti

  Kiitti nettikauppavinkeistä! Ehkä noita voisi ensi kerralla kokeillakin jos en sitten innostu käyttämään säästöni leikkaukseen…

 6. Jotenkin noissa postimyyntifirmoissa ärsyttää ajatuksena se jatkuva postissa juoksentelu 🙂 Mutta oli sitten valmis maksamaan rilleistään paljon vai vähemmän, niin tällä hetkellä tosiaan erittäin iso kynnys astua tavalliseen silmälasiliikkeeseen on se jatkuva sumutetuksi tulemisen pelko.

  Kun menen lähikauppaan, tiedän tasan etukäteen mitä se kilo nakkeja maksaa, mutta rillien hinnat tuntuvat aina olevan silkkaa arvanheittoa. Jos ostaa kalliit pokat, voi ehkä saada linssit halvemmalla – tai sitten ei. Jos ostaa halvat pokat, voi olla lähes varma siitä että asiasta rangaistaan jollain tapaa linssien hinnoissa.

 7. Suosittelen silmäleikkausta erittäin lämpimästi! Silmäni leikattiin tammikuussa, reilun kuukauden laitoin tippuja ohjeen mukaan, sen jälkeen vain muutaman kerran.

  On nautinnollsita herätä aamulla ja NÄHDÄ. Ei enää silmälasien kopelointia, uimahallissa/ saunassa/ ulkoatullessa / vesisateessa näkee heti. Aurinkolasit voi laittaa helposti otsalta ja voin ostaa itselleni monetmonetmonet erilaiset aurinkolasit ja vaikka hukata ne!

 8. Tuo leikkaus vain vaatii sen, että näkö on pysynyt stabiilina ainakin muutaman vuoden. Harmikseni itselläni näkö on melko muutuva; puolen vuoden välein tarkastuksessa käydessä lähes aina tulee hiukkasen lisää miinusta, eli ei asiaa leikkaukseen. Kun vielä lisäksi käyttää piilareita, kalliiksi tulee, kun pitää olla piilarit, nesteet ja tavalliset lasit. Jos on hajataittoa, ei nettikaupastakaan ole pelastajaa. En viitsi edes laskea, kuinka kalliiksi tämä näkeminen tuleekaan.

  • Nettikaupasta saa kyllä apua hajataittoon, on omakohtaisia kokemuksia. Sieltä saa myös monitehoja yms.

 9. Kriisi: Koepokalaatikko tipahtaa postilaatikosta ees-taas, ei tarvii juoksennella postissa oikeasti. Laatikkoon mahtuu just 4-6 koelasit, samoin palautus mahtuu postilaatikkoon. No problems. Ja nettikaupasta saa haja- ym. taittoja, mutta esim. sylinterit jne. eivät onnistu, eli ns. normaalihionnat kyllä, samoin pinnoitukset ja värjäykset.

 10. Itse suhtaudun kyllä hieman epäilevästi silmälasien nettikauppoihin. Optikkoliikkeessä on aina mm. sovitettu ja väännetty lasit sopivaksi omaan päähän sekä ennen linssin hiontaa mitattu kehykset päässä katsomispiste eli se kohta, josta (miinus)linssin tulisi olla ohuimmillaan, ja joka luonnollisesti riippuu kunkin silmän asennosta.

  Toinen juttu myös se, että kolmien edellisten lasien kanssa olen saanut ravailla takaisin liikkeeseen useammankin kerran mm. korjauttamaan väärin hiottuja linssejä, vaihtamaan nenätyynyjä, vääntämään sankoja ja kiinnittämään hölskyvää linssiä.

  Optikolta on myös löytynyt taulukkohinnat linsseille kun on kysynyt. Meikäläiksen miinuksilla kannattaa kyllä odotella ”toinen linssi 0 euroa” tarjouksia… 😛