Kulutusjuhla

Kesä lisää käteisen tarvetta

Viimeisten viikkojen aikana olen opetellut taas pitämään mukanani kolikoita ja seteleitä. Kesäkahvilat, toriostokset, tapahtumien myyntikojut, kirpputorit ja muut kesään liittyvät tilaisuudet vaativat nimenomaan käteistä, sillä korttimaksumahdollisuutta ei näissä tilanteissa tunneta.

Yleensä nosta automaatista kahdenkympin setelin, ja kun se on käytetty, niin käteistä ei ole. Sitten iskee halu ostaa munkkikahvit, mutta ei olekaan enää kuin euro jäljellä. Erittäin harmillista, mutta minkäs teet, kun kesätapahtumassa ei kortit vingu.

Eräs kavereistani on nyt olosuhteiden vuoksi elellyt pelkällä käteisellä. Hänen mukaansa rahankäyttöön pysyy parempi tuntuma, kun kaiken maksaa ”oikealla rahalla”.

Lienee näinkin, mutta itse en vain taitaisi ihan noin vain luopua pankkikorttien kätevyydestä. Suurten käteissummien kuljettaminen mukana tuntuu myös melkein pelottavalta, kun setelithän voisivat kadota tai ne voitaisiin varastaa. Tietysti kortillekin niin voi käydä, mutta silloin ei välttämättä menetä mitään.

9 Comments

 1. Heh, itselläni tuo on taas vähän toisin päin. Tilillä on aina tietty summa rahaa ja sitä osaa seurata sen mukaan mitä kuluttaa ja tienaa. Käteinen taasen on ”ylimääräistä”, sillä se ei ole kirjoilla missään, ei lisäänny eikä vähene. Se on jo kirjattu tililtä poistuneeksi automaattioton myötä ja täten sen voi hassata mihin tahansa kun se ei enää vaikuta tilillä olevaan saldoon, joka kuitenkin on se pääasiallinen numero mitä tulee seurattua. Ymmärrän kyllä, että joillekin taas käteinen on sitä oikeaa rahaa ja korttia vingutellessa ei tunnu edes rahaa käyttävänsä. Mutta itselläni ainakin aivot ovat kytkeytyneet näin päin. 🙂

 2. Käteinen raha on niin epäkäytännöllistä, että mieluiten luopuisin siitä kokonaan. Siksi käynkin vain itsepalvelukirppareilla, joissa on kunnon kassat ja voi maksaa kortilla.

 3. Kikkailu käteisrahalla ja pankki- ja/tai luottokorttirahalla on sinänsä turhaa, jos pyrkii kontrolloimaan kassavirtansa menopuolta. Siihen ainoa keino on pitää kirjaa menoistaan. Tällöin näkee, mihin se raha oikeesti on käytetty ja onko se aina käytetty ”järkevästi”. Havainto voi olla varsin opettavainen!

 4. Minulla on asia samoin kuin Takaisin Kallioon tuossa kirjoitti, eli käteinen raha on vähän niin kuin ekstraa, tilin saldo on se mitä tulee seurattua. Erityisesti tämä korostuu silloin, kun satunnaisesti saa käteistä maksuna jostain muualta kuin nostamalla omalta tililtä. Kun vaikka kirpputoripöydän tuoton saa käteisenä, niin se tuntuu vähän niin kuin olisi saanut ilmaista rahaa, voin ilman tunnontuskia tuhlata sen vaikka mihin humpuukiin saman tien.

  Toisaalta kortilla maksamisessakin on joskus samanlaisia piirteitä. Varsinkaan pikkuostoksissa muovinpalan tunkemista koneeseen ei aina osaa kunnolla hahmottaa rahankäytöksi, mutta tilin saldo hupenee joskus yllättävästi pikkusummillakin.

  Käyn niin vähän kesätoreilla ja muissa vain käteistä kelpuuttavissa paikoissa, että suurin ongelma käteisen puute on yleensä silloin, kun kesällä on matkassa kaksipyöräisellä ja tulee tarve maksaa pysäköinnistä. Autossa on aina pikkukolikkoja mukana ja mopolla lähtiessä niiden tarvetta ei aina huomaa ennakoida.

 5. Täällä Saksassa ei melkein missään toimi kortti, joten maksan aina ja jokapaikassa käteisellä ja se on just hyvä niin. Sitä hakee aina satasen ja sitten tietää kuinka kauan sen kuuluu about riittää ja kun kurkkaa kukkaroon näkee paljonko sitä vielä on. Kortit on musta ihan outoja, en osaa niitä enää ollenkaan luontevasti käyttää.
  Musta on aina todella outoa, jos olen suomessa ja joku maksaa baarissa YHDEN oluen pankkikortilla! Kaikkihan menee paljon nopsemmin kun heittää sen pari euroa siihen tiskille!

 6. ehe ehe, tulipa mieleen, suomessa ei kai tuoppia parilla eurolla saa, eikös ne maksa nykyään femman!?

 7. Minulla rahanmeno päinvastoin pienenee lomalla. Työntekoon liittyy paljon piilokuluja kuten lounaat, HKL:n liput, työnjälkeiset ym. menot joita ei lähileikkipuistossa ja kasvimaalla peuhatessa ole.

  Laskin muuten joku aika sitten todellisen tuntiliksani lisäämällä työaikaani työn ajatteluun, työmatkoihin ja töihin valmistautumiseen ja palautumiseen kuluvan ajan ja vähentämällä liksasta nämä piilokulut. Tulos oli masentava. Tuntiliksa tippui näin laskettuna puoleen!

 8. Korttimaksamisenhan uskotaan tulevan kalliimmaksi: Kaupan liitto puffaa asiaa omalta osaltaan näin kesälläkin: ”Kuluttajalle uudistus voi tarkoittaa sitä, että kassakuitin perässä on tulevaisuudessa maksamisen kustannus auki kirjoitettuna. Kaupat voivat itse päättää, haluavatko he laskuttaa kuluttajaa eri tavalla erilaisten maksuvälineiden käytöstä. Tanskassa kaupat ovat esimerkiksi ottaneet kuitteihin maksuvälinehinnat laajasti näkyviin.”

  Lisäksi minusta on aika yllättävää, että keskimäärin yhtä pankkikorttia käytettiin viime vuonna 201 kertaa. Siis ei todellakaan lähes joka päivä (lähde (pdf): Finanssialan keskusliiton tilastot. Tosin tätä voisi selittää se, että ihmisillä on useita kortteja ja niitä käytetään eri tilanteissa. Mutta silti itse makselen pankkikortillani varmasti keskimäärin kerran päivässä, koska välillä on päiviä, että korttia höylään ties kuinka usein.

  Oblomov, totta kai kirjanpito on ainoa lopulta järkevä keino. Mutta kukin näköjään hahmottaa rahankulumisen parhaiten tavallaan!

  Sampsa, ihan eri kysymys on se, kuluuko rahaa enempi vai vähempi lomalla: kyse oli minulla siis nimenomaan käteisen kasvaneesta tarpeesta. Minulla normiarjen ja loman rahankulutuksen erojen arviointi taas on vaikeaa, koska teen työtkin pitkälti kotoa käsin ja esim. syön yhtä paljon (tai vähän) ulkona lomalla ja työaikaani.

 9. Jännää, miten niin monen mielestä kortilla maksaminen on ”kätevämpää”. Tai siis millä tavalla kätevämpää? Voisin laskeskella joskus ihan kaupankin kassalla sekuntikellon kanssa, miten paljon vähemmän menee aikaa käteisellä maksamiseen kuin kortin pinin näpyttelemiseen tai lappusten allekirjoitteluun. Sama on tullut todettua nimittäin varsinkin baaritiskin toisella puolella kiireisinä iltoina.

  Sikäli käteinen on toki hankalaa, että sitä pitää muistaa nostaa automaatista, ja kun se loppuu, se tosiaan loppuu. Itse kannatan kuitenkin käteisellä maksamista, koska se on jotenkin… miellyttävämpää ja sujuvampaa. Kun joku vaan tajuaisi laittaa pankkiautomaatteja keskustaankin muutaman lisää.