Kulutusjuhla

Elektroniikan elinkaari pidemmäksi vuokraamisella?

Jounilla on painavaa pohdintaa elektroniikasta ja energiankulutuksesta: ”Tehokkain tapa pienetää päästöjä on jatkaa laitteen elinkaarta. Toisaalta valmistajan tavoite on maksimoida tulosta johon tarvitaan mahdollisimman paljon myyntiä. Toki insentiivinä on valmistaa mahdollisimman halvalla ja itse asiassa mahdollisimman kevyttä jolloin kulutettu energia per laite laskee. Kilpailutilanne itse asiassa pakottaa tähän ja lopputulema on se että laitteen hinta laskee ja laite tulee mahdolliseksi ostaa yhä useammille. Laitteen uusintaosto tulee helpommaksi ja puhumme ns. kulutuksen demokratisoitumisesta, jossa ennen harvoille mahdollinen tulee mahdolliseksi yhä useammalle. Kokonaisenergiankulutuksen osalta tämä on ongelma ja alussa viittaamani digitaalisen laitteiston kuluttaman energian tuplaatuminen ja triplaantuminen voi olla hyvinkin totta.

Nykyiset rakenteet estävät elinkaaren pitentämisen ja on syytä miettiä uusia malleja. Jos laite olisi vuokrattu eikä myyty asiakkaalle, tulisi valmistajalle insentiivi valmistaa mahdollisimman kestäviä, hyvälaatuisia pitkän elinkaaren laitteita. Tietyllä tavalla tästä on olemassa merkkejä kun ”hardware”, rauta, fyysinen laite, on lopulta vain alusta jonka päällä palvelut toimivat. Ilmiö on damaterialisaatio. Kun raudan valmistaminen on kutistumassa lähes nollakatteiseksi, on jo syntynyt insentiivi siirtyä palvelualueelle .” (Mari Koo)

4 Comments

  1. Kannattaa siis ostaa mahdollisimman kestäviä esineitä ja huollattaa niitä. Näin säästyy rahaakin.

    Fillarit kestävät ainakin 15 v, kännykät 5 tai yli, tietokoneet (päivittäen ja ilman MS-softaa) 5-10 v, jne.

  2. Vai olisiko vielä parempaa ostaa käytettyjä tavaroita?

  3. Useimmiten varmasti on järkevintä ostaa käytettyä tavaraa. Riippuu kuitenkin tavarasta. Esim. uudet autot on ympäristöystävällisempiä kuin vanhat ja autoissa merkittävimmät ympäristövaikukset tulevat käytön aikana. Autojen tapauksessa tietenkin on parasta jättää kokonaan ostamatta:-)

    Tarkennan vielä vuokraamisideaa. Se toimii insentiivinä vain siinä tapauksessa että valmistaja itse vuokraa laitetta. Esim. autoissa leasing tapahtuu toisen yrityksen toimesta (esim. ALD) eikä auto jää valmistajan omistukseen käytön ajaksi.

  4. Uuden tai vanhan auton oston kannattavuus (ekologisesta näkökulmasta) riippuu paljon ajokilometreistä. Jos ajaa vähän, vanha on järkevä valinta. Tosin ihan uutta autoahan nyt ei kannatta kenenkään ostaa (taloudellisesta näkökulmsta), kun sen hinta tipahtaa autokaupasta kotiin ajaessa jo 20 %.