Kulutusjuhla

Tiskikoneostoksilla

Viimeiset kuukaudet olen tehnyt remonttia ja nyt on asiaa useammastakin eri (epä)kohdasta. Aloitan tiskikoneesta, jota valitessa halusin sen olevan mahdollisimman ympäristöystävällinen. Eli mahdollisimman vähän vettä ja energiaa käyttävä malli. Kun sellainen sopiva integroitava malli sitten keittiöfirman esitteistä löytyi, niin ei kun nimet paperiin.

En ole koskaan omistanut tiskikonetta (kotona tosin oli lapsuudessa), joten kyseisistä laitteista ja niiden toiminnasta ei ollut mitään tietoa tai ennakkokäsityksiä. Käyttöohjeiden selaillussa tuli kuitenkin eteen järkyttävä tieto. Tiskikoneen pesuohjelma kestää 140 minuuttia. Järkytyin. Voiko oikeasti tiskiohjelma jyllätä yli kaksi tuntia? Pienellä googlettelulla selvisi, että periaate on ”mitä energia/ympäristöystävällisempi kone sitä kauemmin pesuohjelma kestää”. Noin karkeasti.

Tuntuu jotenkin hurjalta, että 2008 tiskikoneen käyttöön vaaditaan koko ilta. Mutta toisaalta vain hieman vettä ja energiaa.

18 Comments

 1. 240 minuuttia lienee 4 tuntia. Kun siihen lisää koneen täyttämisen ja tyhjentämisen, niin melkein on parempi tiskata käsin.

 2. Oopa

  Pieni näppäily virve, eli 140 minuuttia.

 3. Veikkaisin, että pisimpään tuossa vie kuivumisjutut. En tosin ihan varma asiasta ole. Ja eikai sulla Oopa nyt niin kiire ole astioiden käytössä, etteikö paria tuntia ehdi odottamaan, jos vettä säästyy?
  Luin muuten aluksi, että ostit tietokoneen ja ihmettelin, että millainen tietokone kuluttaa vettä. Heräsin vasta kun tuli puhetta tietokoneen integroinnista keittiöön.

 4. Oopa

  On jotenkin olen omaksunut, että tiskikonetta ei saisi jättää yksin, joten pari tuntia pitää olla himassa kuitenkin.

 5. En sano tätä syyllistävässä hengessä mutta oletko ihan varma että tarvitset astianpesukoneen? Minä olen jo yli kymmenen vuotta ollut pienperheessä/yksin ilmankin ja ihan hyvin tulee juttuun, ei se käsintiskaus nyt niin kamalaa ole.

 6. Kyllähän astianpesukone on hyvä laite jos perheessä on yksikin jäsen, joka ei tiskaa astioitaan välittömästi käytön jälkeen. Toki aikansa vie opetella mitä kaikkea koneessa voi ja kannattaa pestä. Osa pehmeistä muoveista saattaa sulaa muodottamaksi koneen kuumuudessa ja itselläni esim. jonkinlaista muovista tefloninvastiketta edustavat likaa hylkivät keittotyökalut, lastat ja sen semmoiset eivät peseydy kunnolla. Samoin kattilat ja pannut tiskaan mieluummin käsin, ettei näihin jää koneessa kuivumisesta harmaita pisaranjälkiä kylkiin.

  Käsin tiskatessa etenkin vettä saattaa kulua huomattavastikin enemmän kuin astianpesukonetta käytettäessä kun huuhtelu ei tapahdu minkäänlaisella paineella vaan yleensä juoksevan hanaveden alla huljuttelemalla ja hinkkaamalla. Toki käsin tiskatessa lopputulos on aina priimaa – tai ainakin niin priimaa kuin tiskaaja tahtoo.

 7. Ei sitä vettä nyt niiiin paljon kulu käsintiskatessakaan, kun ottaa käyttöön kesämökeiltä tutun tavan tiskata: yhteen paljuun tiskivesi, ja toiseen huuteluvesi. Mutta noin muuten joo tiskaaminen kyllä se kirotuin kotityö, eli apus mulle tiskikone heti kun on tilaa ja rahaa.

 8. Vielä siitä käsinpesusta: kannatan myös perinteistä tyyliä, pesuvati käytössä. Vaikka olisi isompikin astiamäärä pestävänä, koko tiskaukseen ja huuhteluun yhteensä menee n. 4-6 litraa vettä.

 9. Tiskaan yleensä aina käsin, kun ei ole kuin yhdessä asunnossa aikanaan ollut tiskikone, mutta olen ihmetellyt tiskikoneiden hitautta tuttavillani ja työpaikoillani.

  Sen yhden kerran kun oli tiskikone käytössä pari vuotta, niin koneen lyhyin ohjelma oli n. 35 min ja käytin sitä aina, vaikka kone olisi ollut täynnä likaisia ja pinttyneitä astioita. Ei tarvinnut mitään esihuuhtelua tiskialtaassa ja tuli todella puhdasta. En muista enää koneen merkkiä, mutta joku ikivanha se oli jo sillon 2001 vuoden alussa. En ole sen jälkeen törmännyt yhtä hyvään ja nopeaan, paitsi tietty teollisuuskoneet on asia erikseen. Energian kulutuksesta en osaa sanoa, mutta aivan älytöntä, kun ei tehdä nopeita koneita kotikäyttöön, vaikka niitä selvästi pystyisi tekemään.

 10. Aivan sama kehitys muuten pyykkikoneiden kanssa. Vanhan pesukarhun normaali pesuohjelma kesti 1,5 tuntia, uusi ja uljas kone käyttää aikaa tunnin enemmän! Mutta sähköä ja vettä tietysti kuluu huomattavasti vähemmän. No, onhan uusissakin koneissa mahdollisuus valita pikaohjelma, joka on ihan pätevä silloin jos lika ei ole ehtinyt pinttyä pahasti.

  Ja kyllä se niin taitaa olla, että käsintiskauksessa kuluu vettä paljon enemmän kuin konepesussa. Työtehoseuran tutkimuksen mukaan 12 hengen likaisen astiaston käsinpesu kuluttaa vettä vähimmilläänkin 35 litraa, kun nykyaikainen kone pärjää 13 litralla.

 11. Minä olen ihmetellyt monasti Työtehoseuran epärealistisia laskelmia ja tekniikan suoranaista viherpesua. Minä voin tiskata malliksi käsin miten likaisen astiaston tahansa puhtaaksi kymmenellä litralla vettä.

 12. Oopa

  Tässä pesun pituudessa on muuten toinenkin puoli. Vanhassa talossa sähkösyötöt eivät vastaa enää nykyajan vaatimuksia, joten kun astianpesukone on päällä, niin esimerkiksi lieden kaikki levyt ja uuni ei voi olla samaan aikaan käytössä.

 13. Ohoh..olin tässä ajattelemassa hankkia astianpesukoneen ensi talvena vaikka menis siemenperunatkin!( Vanha väsyy tiskaamaan jne…) MUTTA nyt panee miettimään jos pesuaika on noin huima. Sähkö maksaa muutenkin mansikoita. Taitaa muovikäsineet tulla halavemmaks?

 14. Tiskikoneen sähkönkulutus on yleensä luokkaa 1 kWh eli ehkä 0,10 € / pesukerta. Vaikka pesuohjelmat ovat nykyään pitkiä, sähköä kuluu vähemmän kuin vanhoissa koneissa, jotka pesevät nopeammin. Toki kumihanskat tulevat halvemmaksi 🙂

 15. Kylla ainakin minun vanhemmillani (itse en astianpesukonetta omista) on tapana jattaa kone paalle, vaikka kotoa poistuttaisiinkin. Nain on toimittu viimeiset kaksikymmenta vuotta, eika mitaan kauhean kamalaa ole viela sattunut. On tietty jokaisen oma asia millaisia riskeja haluaa ottaa, mutta ei mulla ainakaan ole aikaa toimia pesukonevahtina.

  Pienessa taloudessa astianpesukoneessa on myos sellainen huono puoli, etta sen tayttyminen kestaa ikuisuuden (lue paivia). Kun ei oikein viitsisi konetta puolityhjanakaan pyoritella, paasee lika helposti kuivahtamaan astioihin ennen kuin kone on valmis kaynnistettavaksi. Sitten astiat pitaisi huuhdella aina heti kayton jalkaan, jotta ruuanjamat eivat kuivu niihin. Ja sitten ollaan taas aika lahella sita tilannetta, etta samalla vaivalla ne tiskaisi kasinkin. Mutta lapsiperheessa, jossa yhdelta aterialta tulee helposti koneellinen tiskia, on laite varmaan melko kateva.

 16. Minäkin kysyn, onko kone välttämättä tarpeen? Tiedän yksin asuvia, joilla on tiskikone – en ymmärrä. Ainoastaan yksi poikkeus, eli se, että on tiskiaineille & vedelle niin herkkä (on ihottumaa tms. ennestään), ettei voisi pestä käsin. Tosin siihenkin on apuja eli nykyisin on saatavissa erilaisia kotitaloushanskoja (myös herkille käsille!). Minä tiskaan itse, vaikka pari-kolmekin kertaa päivässä, jos on useampi syöjä. Muutenhan elän yksin ja tiskit sen mukaan…

 17. Eikös kone ole niin tiivis, etteivät astiat pääse kuivumaan? Itselläni ei ole kokemusta useiden päivien seisottelusta, kun meillä pyörähtää kone väh. joka toinen päivä, mutta tuo kuulostaisi loogiselta. Ja meidän koneessa (pieni ja halpis) ekologisin ohjelma (< 10l, < 1kWh) on juurikin 30 min pikapesu.

 18. Mutta siis jos konetta pitaa kiinni kun siella on likaisia astioita, niin mahtaa olla melkoiset hajut parin paivan jalkeen.