Kulutusjuhla

”Ostamattomuus on helppoa, kun siihen tottuu”

Nana Q. summaa kokemuksensa köyhäilykesästä: ”Viimeisen neljän kuukauden aikana olen ostanut 20 eurolla vaatteita, sitruunankeltaisen peltitynnyrin sekä yhden dvd-elokuvan. Kaikki muu raha, ja nyt puhutaan pienistä summista, on valunut kahviloihin, viinilasillisiin, elokuvien päivänäytöksiin ja ennen kaikkea ruokakauppaan. Vuokran ja laskujen lisäksi olen käyttänyt kuukaudessa keskimäärin 130 euroa. Summa sisältää myös ruokalaskuni. Rahaa on mennyt tonni vähemmän kuin pahimmissa kauhuskenaarioissani laskin.

Opittua: tee laskelmat, mutta älä aliarvioi itsehillintääsi. Ostamattomuus on pelottavan helppoa, kun siihen kerran tottuu. [- – -]
Olen mietiskellyt tätä ja löytänyt kaksi tekijää, jotka ovat tehneet tästä niin helppoa. Ensimmäinen tekijä: en ryhtynyt tiukkaan ostolakkoon. En tehnyt asiasta numeroa, en säätänyt itseäni dieettimentaliteettiin, en kasannut eteeni kieltäymyksen, houkutuksen ja lankeemuksen noidankehää. Toinen tekijä: löysin tekemistä, ja se oli tärkeää ja kiinnostavaa. Muiden asioiden pyyhkiessä mieltä on aivan yhdentekevää, mihin houkutuksiin kaupoissa tai lehdensivuilla törmää.” (Mari Koo)

1 Comment