Kulutusjuhla

Glutamaatin totuuksia ja harhaluuloja

Hesari uutisoi tänään natriumglutamaatin poistumisesta suomalaisten elintarvikevalmistajien käytöstä. Kemikaalikimaran Anja valaisee aihetta lisää mm. toteamalla: ”Mikrobien tuottamama glutamiinihappo saadaan eristettyä kiteyttämällä se natriumsuolana. Glutamiinihappohan on ihmisen elimistölle välttämätön aine, jota se tuottaa itsekin. Jos sekoitetaan veteen ruokasuolaa, jota ruoassa on aina, sekä glutamiinihappoa, vedessä uiskentelee natriun-, kloridi- ja glutamaatti-ioneja iloisesti irrallaan. Jos veteen sekoitetaan ruokasuolaa ja natriumglutamaattia E 621, vedessä uiskentelee edelleenkin natriun-, kloridi- ja glutamaatti-ioneja. Tätä peruskemian faktaa vasten en ymmärrä, miksi fermentoimalla valmistettu glutamaatti on eri asia kuin elimistön tuottama välttämänön aine. Tietääkö joku lukijoista? Määrällä on toki varmasti merkitystä ja tässä on varmasti yksilöllisiä eroja. Kysymys kuuluukin, mikä on haitallinen määrä? [- – -]

Natriumglutamaatti on lisättynä aineena turha ja joillekin, kuten migreeniä poteville, murheen aihe. Mutta toisaalta ei myöskään ole mikään paniikin paikka, jos sitä joskus ruoassa on. Ei hypeä, muttei myöskään hysteriaa.” (Mari Koo)

1 Comment

  1. ”Päänsärkyä, huimausta, kuumotusta ja punotusta, ihottumaa, rytmihäiriöitä” aiheuttava aine sotketaan ruokaan ja otetaan paketista korkeampi hinta – petostahan se on.