Kulutusjuhla

Logistiikan logiikka?

Kun olen tilannut tavaraa ulkomailta, loppukuljetuksesta Suomessa on vastanneet firmat nimeltä Posten Logistik ab ja Matkahuolto. Mieli tekisi kerätä joulukolehti, jolla hankkia muutama Helsingin kartta kumpaankin firmaan.

Juonena on se, että asiakas voi lopulta hakea paketin lähikaupastaan, joka olisi Siwa tai Valintatalo. PLogistikin ja Mhuollon ”logistiikka” toimii kuitenkin pelkästään postinumeron perusteella. Jos asiakkaalla sattuu olemaan vaikka sekä Siwa että Valintatalo omalla takapihalla, niin kys. firmat saattavat päättää jysäyttää kymmenien kilojen paketin parin kilometrin päässä olevaan Siwaan, ihan vain koska se nyt sattuu olemaan samalla postinumeroalueella. Siinä sitten autoton ihmettelee, että oliko prkl pakko.

Soittoa perään: juu, oli pakko. Kummassakaan firmassa kun ei ole karttoja, joista verrata asiakkaan osoite ja luovutuspisteen osoite.

Näin sitä kätevästi kuittautuu halvalla ostettu ulkomaan tavara kotimaahan taksikuluina. Jos ei, ainakin PLogistikin ja Mhuollon yhteinen tsemi siihen suuntaan on kova.

3 Comments

  1. Paras oli, kun tilasin Bookplussasta erittäin painavan kirjan. Asun itse Pirkkalassa, mutta hakuviestissä mainittu osoite oli Tampereen puolella, kaupunginosassa, jonka lähistöllä olen kyllä asunut, kymmenen vuotta sitten… En edes osannut aluksi yhdistää viestiä tähän kirjaan, vaan ihmettelin mitä minulle sinne olisi voinut tulla. No, asia selvisi, mutta myyjäkin hieman pyöritteli päätään kun kerroin mistä lähdin pakettia hakemaan.

  2. No, itse asun Tampereella, ja lähin postitoimisto olisi tuolla parin kilometrin päässä keskustassa, pääpostissa. Paketit tulevat silti sinnikkäästi Pirkkalan postiin melkein viiden kilometrin päähän, koska oma postinumeroni on lähempänä Pirkkalan postitoimiston postinumeroa, kuin Tampereen pääpostin postinumeroa. Itella ei siis hoida hommaa yhtään sen paremmin kuin Matkis tai PLogistikskaan.

  3. Elina: onkohan tämä jotenkin tamperelainen ilmiö? Meillä paketit menee tolkuttoman typerästi Kaukajärvelle, kun asumme Messukylän vanhan kirkon nurkilla. Matkaa postille on ehkä kolme kilometriä. Ja suunta on sellainen ettei sinne ole ikinä mitään muuta asiaa. Lähin posti olisi parin kilometrin päässä Sammonkadulla.
    Kysyin kerran postista onnistuuko postin vaihto. Ei onnistu. Mutta nyt on tullut kuulemma uutena palveluna sellainen, että esim. nettikaupasta voi valita mihin postiin paketti toimitetaan. Tälläisiä kauppoja oli kuulemma yksi (vajaa kuukausi sitten). Ja tuo erikoistilaus taisi vielä maksaakin ekstra….