Pari päivää sitten eräs kaveri kertoi Facebookissa, kuinka oli kysynyt lehteä puhelinmyyjältä, että mikä mahtaa olla se audiolähetin, jota myyjä lupasi kaupanpäällisenä. Myyjä ei ollut osannut selittää. ”Mutta sen arvo on 80 euroa. Kyllä nyt kannattaa tilata.”

Lehtitilausten kylkiäiset ovat kieltämättä hämmentävää tavaraa. Joskus olen hetken jopa pohtinut lehden tilaamista ja kysynyt, voisinko saada tarjouksen sähköpostiin, mutta ilman sitä typerää kylkiästä, kuten cd-sanakirjaa (jonka arvo on tietysti myyjän puheissa tuota kahdeksankympin luokkaa).

Eipä niitä tarjouksia tietysti lähetetä sähköpostiini, joten tilaamatta on jäänyt.

Sen sijaan olen kiltisti maksanut Vihreän Langan tilausta, sillä koen kyseisestä lehdestä saavani hyvää tietoa ja näkemystä. Kyseisen lehden laskulla kerrottiin, että netistä voin käydä valitsemassa mieleiseni lukijalahjan, ja menin sitten katsomaan, että mitä on tarjolla.

Sivuilla kerrottiin, että voin joko valita yhden Like-kustannuksen pokkareista annetulta listalta tai tehdä lahjoituksen itäafrikkalaisen puun istuttamista varten. Lisäksi oli mahdollista valita ”En halua tilaajalahjaa”. Klikkasin puulahjoitukseen, sillä kirjoja voi lainata kirjastostakin.

Tällaisia tilaajalahjojen valintamahdollisuuksia toivoisin muiltakin lehtien julkaisijoilta.

– – –

Vinkataan tässä yhteydessä myös Puhelinmyyjä.infosta, joka listaa puhelinmyyjien käyttämiä numeroita. Sen avulla siis jo vastatessaan voi tietää, että kyseessä on puhelinmyyjä.

Puhelinmyyjiä voi tietysti yrittää hillitä myös puhelintarjonnan rajoituspalvelun tai kieltämällä henkilötietojen luovutuksen.