Kulutusjuhla

Kivideodoranttikin sisältää alumiinia, vaikka markkinointi muuta väittää

Kemikaalikimaran Anja kritisoi ekologiseksi väitetyn luonnonkividödön mainoksia: ”Minusta luonnonkividödöä markkinoidaan harhaanjohtavasti alumiinittomana, vaikka se ei sitä ole. Yhdisteet ovat erilaisia, mutta jos alumiinin haitoista ei ole kiistatonta näyttöä, miten voidaan ehdottomasti väittää, että meidän alumiini on haitattomampaa kuin teidän alumiini? Kivideodoranttien mainonnassa kuitenkin käytetään hyväksi syvälle juurutunutta käsitystä alumiinidödöjen haitallisuudesta.” (Mari Koo)

1 Comment

 1. Siteeraan itseäni tähän Kemikaalikimara-blogin kommenttiosiosta:

  Uudesta Mustasta päivää. Keskustelu on lähtenyt vellomaan mielenkiintoisille urille, kun ulkuperäisistä testijutuista on luettu vain valikoituja paloja. Suurimpaan osaan väitteistä olisi löytynyt vastaus testin aloitusjutusta. Eli siteeraan tässä hiukan itseäni vastauksena joihinkin tässä blogissa nousseisiin kysymyksiin:

  ”Useimmiten ns. tavallisissa dödöissä käytetään synteettisiä alumiiniyhdisteitä, joita jotkut tutkijat epäilevät rintasyöpää aiheuttaviksi. Asiasta liikkuu myös paljon huhuja. Aiheesta ei ole tehty kovin kattavia tutkimuksia, ja on myös olemassa paljon tuloksia, jotka eivät pysty yhteyttä todistamaan.”

  ”Emme siis tiedä varmasti, onko alumiini pahapaha, joten katsomme parhaaksi kokeilla, pärjäisikö myös ilman – huvin ja varmuuden vuoksi.”

  Toisin sanoen en itsekään oikein usko tuohon syövän ja alumiinin yhteyteen, enkä sitä missään vaiheessa väitä olevankaan. Toivottavasti aiheesta saadaan lisää järkeviä tutkimuksia.

  Ja on totta, että kividödö ei ole alumiiniton, vaan siinä on noita luonnon mineraalisuoloja, joista yksi on alumiini. Mutta arkikielessä alumiinidödöllä tarkoitetaan nimenomaan dödöä, jossa on synteettisiä alumiiniyhdisteitä, jotka tukkivat ihohuokoset ja estävät siten normaalia hikoilua.

  Yhtenä alumiinin ongelmana pidetään kalvoa, joka saattaa muodostua paidankainaloihin tahraamaan vaatetta. Eli alumiinia saatetaan välttää muistakin syistä kuin sen oletetun rintasyöpäyhteyden takia.

  Parhain terveisin Terhi /Uusi Musta

  ps. Tervetuloa kommentoimaan ja kritisoimaan myös suoraan blogiimme, http://www.uusimusta.fi!