Kulutusjuhla

Ekokuluttamisessa vähänkin on parempi kuin ei mitään

Kesäminkki hermostui Hesarin jutusta: ”Sitten suutuin myös Hesarin tämänaamuisesta statementista (Ekokuluttamisen myytit, D1), jonka mukaan ihmisten kannattaisi keskittyä oikeisiin asioihin ympäristötalkoisiin osallistuessaan ja lopettaa pinnallinen näpertely. En ole varma, jaksanko argumentoida tässä enää kovin pontevasti, olenhan sairaslomalla ja noin, mutta. Minua, vihreällä sähköllä vuokrayksiötäni kitsaasti lämmittävää, autotonta (hyvä on, kesäisin moottoripyöräilevää) milteikasvissyöjää juttu hieman loukkasi: kuinka typerinä ihmisiä pidetään? Ihanko totta ne luulevat, että kantamalla markettiin omat puuvillakassit ja irrottamalla laturin seinästä kun puhelimen akku on täynnä ne saavat synninpäästön siitä, että ajelevat kauppaan citymaastureillaan sähkölämmitteisestä esikaupunkitalostaan? Minusta on edelleen mukava ajatella, että voin omin, pienin valintoineni vaikuttaa siihen, millaista ruokaa lähikauppani pitää valikoimissaan ja paljonko työpaikalleni tilataan pahvisia kahvikuppeja – M.O.T. . Taas kerran tahtoisin siteerata olikohan se Tosikkoa, joka sanoi jotenkin niin että eihän se, ettei voi tehdä paljon, voi olla syynä siihen, ettei tekisi edes vähän.
Jussi Laitisen kommentti kyseisen jutun kainalossa sanoo, että ”Tarkoituksena ei ole kehottaa ketään lopettamaan ekotekojen tekemistä eikä vähätellä kuluttajan roolia ilmastotalkoissa.” Miksi koko juttu sitten tuntuu juuri sille? Faktaahan se on, että pienet asiat ovat pieniä asioita; minusta kuitenkin tuntuu sille, että tämänkaltaiset jutut osuvat vain niihin, joiden panos jo ennestään on olematon ja asenne ylimielisen piittaamaton. Kaiken maailman kyyniset lukiolaispojat, jotka nyt jo on opetettu – tai ovat nokkelin pikku aivoin itse oppineet – siihen ettei yksittäisen ihmisen valinnoilla ole mitään merkitystä, saanevat tästä lisää vettä myllyynsä ja oikeutuksen itsekeskeiselle kulutusporskutukselleen.” (Mari Koo)

3 Comments

  1. Itse mietin samaa kuin sinäkin. Juttu oli sinänsä kokonaan luettuna kainaloineen hyvä, mutta nopea vilkaisu (jonka suurin osa tekee) antoi kuvan että millään ei ole mitään väliä…Tässä on haastetta.

  2. Itse mietin samaa sitä lukiessani. Juttu kokonaan kainaloineen luettuna oli ihan hyvä ja laskelmat kiinnostavia. Mutta yleissilmäys, jonka suurin osa tekee, antaa käsityksen, että millään itse tehdyillä ratkaisuilla ei OLE MITÄÄN VÄLIÄ.. Jäin pohtimaan mitä HS:n linjausta tämä ajaa…

  3. Kirjoitimme Hesarin Ekomyyttiaiheeseen liittyen Uudessa Mustassa ja Facebook-ryhmässä virisi tosi hyvä ja pohdiskeleva keskustelu aiheesta: http://www.facebook.com/home.php?#!/uusimusta?ref=ts
    (ks. otsikko Miksi vähätellään sitä, että yrittää parhaansa?)