Kulutusjuhla

Suomalainen salaatti saa sisältää runsaasti enemmän torjunta-ainejäämiä kuin gojimarja

HS julkaisi taannoin jutun gojimarjojen torjunta-ainejäämistä, jota Kulutusjuhlassakin käsiteltiin. Lauri kuitenkin toteaa, että jutussa ei kerrottu kasvisten torjunta-ainejäämistä riittävästi: ”Nostamalla esiin, että tutkitut marjat sisältävät raja-arvon ylittävän määrän torjunta-ainetta Hesari synnyttää mielikuvan marjojen myrkyllisyydestä. Sivumennen artikkelissa kuitenkin mainitaan, että marjojen asetamipridipitoisuudet pidetään tavallista alhaisempina siksi, että ihmiset saavat muusta ruoasta niin suuria määriä tätä torjunta-ainetta.

Kuinka ollakaan, kirsikoille sallitaan asetamipridiä 0.2 mg / kg. Tavallisen kotimaisen kurkun sallittu asetamipridimäärä on 0.3 mg / kg. Salaatille puolestaan sallitaan torjuntamyrkkyä hulppeat 5 mg / kg. (Lähde.) Tullilaboratorion testaamissa marjoissa asetamipridipitoisuus oli puolestaan ollut enimmillään 0.067 mg / kg – siis lähes 75 kertaa vähemmän kuin kotimaisessa maatiaissalaatissa! (Lähde.) Tästä huolimatta moni kokeiluhenkinen jättää nyt gojimarjan hyllyyn, ja santsaa kenties tilalle kurkkua, kirsikoita tai salaattia. Ja jos korvaat goji-kourallisen kurkulla saat kehoosi yli neljä kertaa enemmän torjunta-ainetta, kuin ihmemarjoja popsien.” (Mari Koo)

2 Comments

  1. Oho! Kiitos tästä, empä olisi arvannut tuon menneen ihan noin. En ole kyllä gojimarjoja ostanut, mutta olipahan harhautus.

  2. Tämä asia ei ole ihan noin yksiselitteinen. Kannattaa lukea lisää Laurin blogikirjoituksen kommenteista, jossa käy ilmi muun muassa torjunta-aineiden käytön rajoitukset Suomessa sekä laskennan virheet. Mutta sinäsä hyvä, että uutisoinnin oikeellisuuteen kiinnitetään huomiota.

    http://ajattelunammattilainen.fi/2010/09/06/kierojen-kiinalaisten-goji-juonet/