Kulutusjuhla

Terveellinen ruoka ei voi olla hyvää?

Molegyyligastronomia-blogin Anu Hopia kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan terveellisenä ajateltu ruoka ei voi olla mielestämme hyvää: ”Siinä Teksasin yliopiston tutkija Rajagopal Raghunathan esittää, että meille on (ilmeisesti kulttuurimme seurauksena) sisäänrakennettu “Unhealthy = Tasty” intuitio. Toisin sanoen, olemme alitajuntaisesti ja itse tiedostamatta sitä mieltä, että terveellinen ruoka ei voi olla hyvää ja päinvastoin, että epäterveellinen ruoka maistuu aina paremmalta kuin terveellinen. Jos tämä pitää paikkansa, ajatelkaa, mitä se tarkoittaa, kun teemme ruokavalintojamme nälkäisinä ja väsyneinä arjen kiireiden puserruksessa!! Aiheesta kiinnostuneiden kannattaa kurkata itse tutkimusta (tai sen tiivistelmää, joka löytyy tuon linkin alta).” (Mari Koo)

2 Comments

 1. Kyllä! Monikin tuntuu palkitsevan itsensä nimenomaan rasvaisilla ruoilla. Koska niidenhän täytyy olla hyviä, ja siksi ne ovat palkinto. Miksei kukaan osta kalliita marjoja itsensähemmotteluun? Tai siis toki varmaan ostaa, mutta valtavirtapuhe tuntuu yhdistävän esimerkiksi kerman ja hyvän ruoan. Mikä tahansa kengänpohja on hyvää, jos sen kermassa liottaa 🙂

  • Tämä on niin hyvä pointti, että tätä pitää jatkaa. Jos itsensä ”palkitseminen” mätöllä (tai sokerilla) saa aikaan sen, että elimistö on vielä seuraavanakin päivänä tai pidempäänkin siitä sekaisin, onko palkitseminen minkään arvoista? Vatsassa on raskas ja epämukava olo, mutta jotenkin siihen ei edes kiinnitä huomiota, ajattelee korkeintaan, että no se kuuluu asiaan mätön jälkeen.

   Yksi tuttu oli linkannut tätä kommentoivaan juttuun, jossa asia sanottiin minusta todella hyvin:

   ”Muistan, että olen joskus ns. palkinnut itseäni syömällä. Että hei .. rankka viikko, nyt “olen ansainnut suklaata”. Whattafuck? Patukka maksaa euron, tekee rumaksi ja sotkee systeemin, mikä palkinto SE nyt on? Olenpa arvokas.” (lähde)

   Samaa ilmiötä on sitten se, miksi suklaa on mielikuvissa ”halpaa” ja marjat ”kalliita”, vaikka ne maksaisivat saman verran.