Kulutusjuhla

Aikarajaton lahjakortti saa kannatusta

Johanna lähetti sähköpostia asioituaan taidetarvikeliike Temperassa:

”Ostin tänään joululahjaksi lahjakortin Temperasta (taiteilijatarvikeliike Uudenmaankadulla). Ilahduin, kun myyjä kertoi, että lahjakortti on voimassa niin kauan kuin siinä on arvoa jäljellä. Ei siis puolen vuoden tai vuoden voimassaoloaikaa ja sitä kautta pakkoa ostaa jotakin tiettyyn päivään mennessä, vaan aito valinnanvapaus käyttää korttia juuri silloin kun haluaa / on tarve ostaa jotakin. Kannatettava periaate, jonka toivoisi leviävän muihinkin lahjakortteja tarjoaviin liikkeisiin.”

Mieleeni tuli, että esimerkiksi Finnkinon leffalahjakorttien kohdalla on usein tuttavapiirissä havaittu ilmiö ”kääk, liput menevät tällä viikolla vanhaksi, nyt on pakko mennä elokuviin.”

Toisaalta joskus lahjakorttien kohdalla taitaa olla ihan hyväksi, että se viimeinen päivämäärä pakottaa hyödyntämään edun.

Mutta siis: vapaa käyttöaika lienee useimmiten kuluttajan kannalta paras vaihtoehto. Kauppahan on rahansa saanut silloin, kun lahjakortti on ostettu.

3 Comments

  1. Jos haluaa lahjoa Finnkinon lipuilla, kannattaa käydä ostaa ne Stokkan Hulluilta päiviltä. On pitkät voimassaoloajat ja halpa hinta.

  2. Aikarajoitus on totta kai ihan vain sen takia, että kauppias tienaa enemmän. Eivät tule vanhoilla hinnoilla ostaneet tielle kun on jo ehditty nostaa hintoja jne.
    Finnkinon lapuissa ärsyttää se aikarajan lyhyys ja nyt juuri nostetun 5 lipun korotus – täytyy ostaa 10 jos haluaa edes sen pienenkin alennuksen, eikä ainakaan minulla ole käyttöä 10:lle lipulle 10kk aikana.

    ”Dear Shopper, Last year, shoppers like you were out $8 billion because of unused, lost, or expired gift cards. Easy money for retailers. Lost money for you. Yours truly, Consumer Reports.”
    http://money.cnn.com/2007/11/12/news/gift_cards/index.htm

  3. Ikuisesti voimassa oleva lahjakortti on käytäntönä kestämätön. Henkilökunnan vaihtuvuuden takia välillä uudistuvien lahjakorttien ja kampanjaetuuksien aitouden valvonta on käsittämättömän vaikeaa. Uudehkolle työntekijälle on helppo iskeä käteen itse tehty, muka 5 vuotta sitten tehty lahjakortti, jonka aitouden varmistaminen voi olla ostotilanteen aikana mahdotonta. En kannata ajatusta.