Kulutusjuhla

Luukku 17: Zombitermistö

Olen viime vuosina joutunut omaksumaan trendikkäitä termejä, jotka jollain tapaa yrittävät kuvat jonkin media-alan osa-alueen muutosta. Tässä urputusjoulukalenterin luukussa esitän oman suppean, kuitenkin kaikkien alojen kaiken kattavan termistöni, joka on johdettu zombi-sanasta.

Kun olin teini-ikäinen ja sain maailmantuskaisen synkistelykohtauksen, saatoin verrata meitä ihmisiä lampaisiin. Olin oppinut vertauksen jostain, todennäköisesti populaarikulttuurista. Sama synkistely on tullut taas pintaan, enkä osaa tukahduttaa sitä. Lampaat ovat kuitenkin muuttuneet eläviksi kuolleiksi, zombeiksi. Ne eroavat lampaista siinä, että lampaat ovat harmittomia, mutta zombius on helposti tarttuvaa. Lisäksi zombeilta löytyvät housut, housuista taskut ja taskuista lompakot, eli ne saavat paljon huomiota.

Keksin alkujaan käyttää sanaa zombiaalinen media, koska minusta sosiaalisen median laumakäyttäytyminen muistuttaa enemmän zombihyökkäystä kuin normaalia sosiaalista kanssakäymistä. Myöhemmin sain kuulla toissapäiväiseen aiheeseeni, crowdsourcingiin, liittyvästä termistä zombitask: Talkoot eivät onnistu, ellei talkootyö ole pilkottu niin yksinkertaisiin tehtäviin, että zombitkin osaisivat ne.

On tullut aika lanseerata zombitermistön, kaikkien alojen strategisen työkalupakin, ensimmäinen versio. Zombiaalisen median ja zombitaskin päälle keksin kolme uutta termiä.

  1. Zombification, eli kaiken pelillistämistä (pisteyttäminen, tasojen nousut) kuvaavan termin gamificationin hyödyllisempi muoto: Kaiken yksinkertaistaminen ja helposti tarttuvalla zombiviruksella kyllästäminen.
  2. Zombiquitous, tulee läsnä-älyn vaikeammin lausuttavasta muodosta ubiquitous. Se voidaan suomentaa esimerkiksi läsnäkyvyttömyydeksi. Kun tietotekniikka muuttaa hilavitkuttimet pinnan alta aina vain älykkäämiksi ja älykkäämmiksi, pääsee meidän yleinen kyvyttömyytemme laajenemaan yhä uudemmille elämän osa-alueille.
  3. Zombikratia, liian palottava sana, liittyy valtiomuotoon, en uskalla ruveta avaamaan sitä.

1 Comment