Kulutusjuhla

Pikkukirjaston lainauslupa maksaa kolmekymppiä vuodessa Sveitsissä

Hankin tänään kirjastokortin sveitsiläisen kotikuntamme Arlesheimin kirjastoon. Olin kerran aiemmin piipahtanut siellä ja havainnut, että hyllyssä on englanninkielisten pokkareiden lisäksi hyvä valikoima Sveitsin pyöräily- ja vaelluskarttoja sekä näihin liittyviä oppaita. Totesin silloin, että mahtavaa, ei tarvitse ostaa noita, vaan voin lainata ilmaiseksi.

Lainaaminen toki on ilmaista. Mutta kirjastokortin saaminen vaatii 35 frangin (n. 30 euron) maksamista vuosittain. Lapset saavat lainansa ilmaiseksi.

Kaihoisasti ajattelin Kallion kirjastoa ja Suomen kirjastojärjestelmää ylipäätään. Arlesheimin kirjasto ei ole edes mitenkään erityisen laaja. Mutta toki ennemmin tuen sitä ja lainaan nuo kartat ja muutamat kirjat, vaikka samalla rahalla olisin voinut jo itselleni pari-kolme opusta ostaakin.

Suomessa tietysti maksetaan verojen muodossa palveluiden ylläpito. Sveitsissä taas verot ovat alhaalla, ja lähes kaikesta maksetaan jotain itse.

Mielenkiintoista oli tutkailla kirjastokorttia. Siinä nimittäin on mainoksia. Suomalaiseen korttiin olisi mahdotonta kuvitella sähkö- tai putkiliikkeen mainoksia. Mutta ehkäpä nämä yhtiöt ovat sponsoroineet kirjastoa ja näin osaltaan pitävät sitä toiminnassa?

4 Comments

  1. Tälläkin puolella rajaa maksullinen kirjastokortti on enemmän sääntö kuin poikkeus. Itseasiassa olin suorastaan hämmästynyt kun tämän viimeisimmän kotikaupunkini kirjastokorttia hakemaan mennessä kukaan ei pyytänytkään maksamaan mitään. Sen sijaan piti todistamalla todistaa että asuu kaupungissa.

  2. Olisin itse enemmän kuin valmis maksamaan esimerkiksi 20 euroa vuodessa myös Suomessa siitä ilosta, että voin käyttää Suomen kirjastojärjestelmää. Joka, ohimennen sanoen, onkin melkoisen kovassa käytössä. Mainoksista en kortissa kyllä tykkäisi, mutta mikäpä siinäkin, jos se edesauttaa entistä laajemman/uudemman/monipuolisemman kokoelman hankintaa.

  3. J-P, ei minuakaan sikäli haittaisi kirjaston maksullisuus, mutta enempi mielestäni on kyse siitä, etä kirjasto on niitä harvoja, kaikille avoimia ja maksuttomia paikkoja. Maksu, edes muutaman kympin suuruinen, veisi pois tätä suomalaisen kirjaston tasapuolisuutta.
    Muutoin toki mieluusti maksan esim. varaus- ja myöhästymismaksujani Suomessa. Kirjasto on parhautta, ja suomalainen kirjastojärjestelmä hieno: samankokoisissa kunnissa kuin tämä Sveitsin Arlesheim on Suomessa huomattavasti suuremmat ja valikoimiltaan laajemmat kirjastot.

    Stazzy, olin varautunut siihen, että minunkin pitäisi todistella asumistani paikkakunnalla, mutta yllätyksekseni sitä ei kyselty.

  4. Minäkin jo katson maksavani suomalaisesta kirjastolaitoksesta maksun; liikuntaesteisenä en aina pääse käymään kirjastoissa, joten varauksessa on jatkuvasti 20 – 30 kirjaa, jotka noudan kerran viikossa. Varausmaksu on 50 c / kpl, vuoden aikana menee melkoinen summa. En valita, mieluusti minä siitä maksan, että saan mitä haluan silloin kun haluan. Laitos sinänsähän toimii loistokkaasti!