Kulutusjuhla

Erilaisia jätteiden keräyspisteitä tarvitaan lisää

Pörrö kommentoi Turun Sanomien juttua, jonka mukaan kierrätyspisteisiin tuodaan erityisesti kesäaikaan tavaraa, joka ei sinne kuulu: ”Jos roskienkäsittelypaikalle järjestäen tuodaan sekajätettä ja ongelmajätettä eiköhän se kerro enemmän siitä että

a) paikalle tarvitaan myös niille keräyssäiliö
b) paikan mainonta on mennyt perille siinä että se on jätteille tarkoitettu paikka
c) ihmiset kaupunkialueellakin tarvitsevat isoille jätteille (patjat yms.) vastaanottopaikkoja
d) keräyspisteitä on liian harvassa koska niille rahdataan kerralla kaikki

Lisäksi keräyspisteet ovat aika usein kuvan osottamassa kunnossa koska niitä ei tyhjennetä ja hoideta riittävällä huolella, erityisesti kesäaikaan.

En ymmärrä miksi asiaa ei pyritä ratkomaan siltä puolen että pyrittäisiin palvelemaan ja kannustamaan ihmisiä kierrättämään ja lajittelemaan roskiaan. Pelkään että tämä syyllistäminen kannustaa ihmisiä kantamaan erityisesti ne ongelmajätteet sekajäteastiaan. Luulisi että on suurempi ongelma lajitella ongelmajätteitä rekkakuormallisesta **skaa kuin lajitella niitä roskiksen vieressä olevasta kasasta.” (Mari Koo)

2 Comments

  1. Minuakin hiukan ihmetytti uutisen sävy, ovatko asioista vastaavat oikeasti noin kujalla kuntalaisten tarpeista?

    Ongelma korostuu SER- ja ongelmajätteen kanssa, koska niiden keräyspaikat ovat ties missä (yleensä automatkan päässä), mutta jo ihan taloyhtiön roskikseen kurkkimalla selviää, ettei jätteen lajittelu kansalaisten toimesta toimi oikein millään tasolla. Toki ihmisiä voidaan syyttää tyhmiksi ja laiskoiksi, jos he laittavat pahvilaatikoita sekajätteeseen, mutta syitä voi olla paljon muitakin, eikä sättiminen välttämättä innosta toimimaan huolellisemmin. Roskien huolellinen lajittelu vie aikaa ja tilaa (esim. meillä kotona kaikki jäteastiat eivät mahdu roskiskaappiin, vaan niille on pitänyt raivata tilaa muualta), enkä yhtään ihmettele, että kaikki eivät viitsi nähdä vaivaa asian eteen. Koko systeemi kaipaisi täysremonttia.

  2. Minä odottelen sitä aikaa, että mihin tahansa liikkeeseen, joka myy sohvia, elektroniikkaa tms., saisi viedä vastaavia hajonneita/vanhoja tavaroita takaisin. Varmasti nostaisi tavaroiden hintaa, mutta jotenkin tuntuisi tehokkaammalta, että se kierrätys maksettaisiin uutta ostettaessa ja myyvät liikkeet ja vallmistajat olisivat vastuullisempia myös elinkaaren loppupäässä.

    Mutta joo, toivottavasti jätehomma saataisiin uudistettua totaalisesti. Ei homma oikein toimi tällä tavoin.