Toisinaan miettii, että mihin oikeaoppisesti kuuluisi laittaa jokin tietty hajonnut, jätteeksi muuttunut esine. Siis että onko esimerkiksi cd-levy sekajätettä vai voiko pistää jonnekin muualle.
Paras tietopankki ainakin helsinkiläiselle näyttää olevan HSY:n Jätkä-jätelajihaku. Sieltä selviää, että cd-levyt voisi laittaa HSY:n energiajätteeseen, jos sellainen sattuisi pihalla olemaan. Sama kohtalo on monella muullakin esineellä, kuten taulusienellä tai sukkahousuilla. Hiukset ja videokasetit pistetään sekajätteisiin, teepussit biojätteisiin.
Muutenkin HSY:n sivuilta voi etsiä tarpeellista jätetietoa. Kuten sen, että hajonnut juomalasi ei kuulu lasinkeräykseen, vaan se pitää laittaa sekajätteeseen.
Mo
Miksi hajonnutta lasia ei saisi laittaa lasinkeräykseen? Useimmat lasinkeräyspisteet ovat niin suuria että lasit hajoavat jokatapauksessa sinne heitettäessä.
Mari Koo
Mo, tuolla hajonneiden lasien sopimattomuudella halutaan varmistaa, ettei keräyslasin joukkoon tule sellaista lasia, joka ei kunnolla sula kierrätysvaiheessa. Sellaista lasia ovat esim. kuumuutta kestävät tuotteet (esim. glögilasit, uunivuoka, kynttilälyhtyjen lasi, kahvipannut). Nämä ”väärät” tuotteet lasin käsittelyvaiheessa voivat aiheuttaa koneiden rikkoontumista jne. Siksi siis kielletään myös juomalasien vieminen lasinkeräykseen, koska niiden materiaalista harvempi kuluttaja voi olla täysin varma, ja kuvittelisin, että nykyisin monet juomalasit ovat juuri noita kuumuutta kestäviä.
Mutta käsittääkseni peruslasin pitäisi olla ok, jos siis tietää, ettei se ole noita kuumuutta kestäviä, mutta jos on epävarma, niin sitten kannattaisi ennemmin laittaa sekajätteeseen.
Elina
Mitä lasinkeräykseen sitten _saa_ laittaa? Eikös esimerkiksi säilykepurkitkin ole kuumuuttakestävää lasia, koska säilykkeet pitää hygieniasyistä tehdä kuumiin purkkeihin? En mä ainakaan keksi sitten mitään muuta keräyslasiin laitettavaa. Kuulostaa omituiselta…
Mari Koo
Tuo HSY:n sivu sanoo siis seuraavaa:
”Lasinkeräykseen SAA LAITTAA lasipulloja ja -purkkeja.
Lasinkeräykseen EI SAA LAITTAA
* posliinia ja keramiikkaa
* ikkunalasia
* peililasia
* autonlasia
* kuumuutta kestävää lasia (uunivuoat, kahvipannut, juomalasit)
* opaalilasia (esimerkiksi joissain kosmetiikkapakkauksissa)
* kristallia
* hehkulamppuja.”
Veikkaan, että se lasisten elintarvikepakkausten kuumennus steriileiksi on jotenkin eri asia kuin varsinaisen kuumuutta kestävän lasin valmistus.
Ja siis voi olla, että jollakin lasinkeräysalueella on ihan ok laittaa ne hajonneet juomalasit lasinkeräykseen, tämä on nyt siis HSY:n ohjeistus, jossa ilmeisesti halutaan varmistaa, ettei lasin joukkoon päädy mitään ”väärää”.
Lisää aiheesta voi lukea esim. Suomen keräyslasiyhdistyksen sivuilta: http://www.kerayslasiyhdistys.fi/default.aspx?intObjectID=98
Lisää