Kulutusjuhla

iPhone kameran linssi sumeni vedestä – yö ohrasuurimoiden joukossa poisti kosteuden

Mobiililaitteeni eli iPhone oli eilen takin taskussa vesisateessa. Avonaiseen taskuun pääsi muutama vesipisara, ja se tietysti jumiutti puhelinta. Jo vanhasta kokemuksesta tiesin, että kuulokeliitännän kohtaan voi päästä vettä ja luuri ilmoitella jostain oudosta virhetilasta. Tällöin laitetta kannattaa kuivatella esim. hiustenkuivaajan kylmäpuhalluksella.

Vasta illemmalla tajusin toisen kosteuden aiheuttaman ongelman. Aioin ottaa luurilla kuvan ja ihmettelin, miten näyttö on niin sumea. Tajusin, että linssi oli kosteudesta höyrystynyt.

Ryhdyin googlaamaan vinkkejä ja törmäsin englanninkieliseen havainnollistavaan blogitekstiin. Samasta ongelmasta kärsinyt henkilö oli laittanut laitteensa riisien joukkoon useammaksi tunniksi, ja riisit olivat imeneet kosteuden.

Kaapissa ei sattunut olemaan riisiä, mutta ajattelin, että rikotut ohrasuurimot toimivat samaan tapaan. Siispä suurimoita pussiin ja iPhone pussiin suurimoiden joukkoon.

Aamulla kosteus oli poistunut ja kamera toimi taas. Muutama suurimo piti neulalla kaivella kuulokeliitännästä (fiksumpi olisi tietysti voinut laittaa jotain kolosten suojaksi) ja pyyhkiä suurimoista tullut ”pöly” (riiseissä ei varmaan ole yhtä paljon irtonaista pölyä).

En tietysti tiedä, olisiko ongelma poistunut itsestään, jos olisin vain odotellut linssin kuivahtamista. Mutta näin siis ainakin toimi.

Viralliset puhelinkorjaajat eivät oletettavasti suosittele puhelimen upottamista riisiin tai ohraan. Siispä testailut ongelmien korjaamiseksi sujuvat omalla riskillä (eli jos sinun puhelimesi menee ohraisesta yöstä rikki, niin ei kannata syyttää minua).

2 Comments

  1. Juu, tuo ohran pöly ei kuulosta kauhean hyvältä hommalta. Voipi aiheuttaa ongelmia kännykän kaltaisissa vehkeissä. Tosin kyllähän niihin mm. vaatteista ja laukuista jo aikamoiset määrät kaikenlaista päätyy. Mutta mainio vinkki!

  2. Nämä ”älyluurit” ovat niin herkkähipiäisiä, että ohran pöly voi olla ongelma. Seuraavaa kertaa varten pitänee varata riisiä.