Kulutusjuhla

Hammastikkuharja korvaa hammaslankaa

Kun kaupan hyllyssä osui silmiini hammastikkuharjapakkaus, niin päätin kokeilla muovitikkuja hammasvälien puhdistukseen.

Kohta pakkaus on kulunut loppuun (käytän muutaman tikun viikossa) ja olen varsin tyytyväinen. Ei tämäkään tuote ole täydellinen, mutta lankaa mukavampi käyttää ja perustikkuja tehokkaamman tuntuinen.

Haittana on tikkujen suhteellisen helppo vääntyily sekä muovijätteen synty. Yksi hammasväleistäni on näillekin liian tiukka, joten sen putsailen hammaslangalla (jos jaksan…). Hampaiden välien putsailulle tulee tällä tavoin varmasti enemmän hintaa kuin riittoisalla hammaslangalla tai perushammastikuilla (niissäkin on kelvollisia vaihtoehtoja), sillä paketti näitä muovitikkuja taisi maksaa noin kolme euroa.

Minulla on varsin tiukat hammasvälit, jonka vuoksi useimmat hammaslangat rispaantuvat tai jumiutuvat hammasväleihini. Lisäksi hammaslangan käyttö on mielestäni turhan vaivalloista, jonka vuoksi suurista suunnitelmistani huolimatta lankailu jää vähäiseksi.

Todennäköisesti nyt taas joku haluaa ehdottaa minulle hammaslankainta. Kiitos, mutta olen kokeillut, eikä kokemus ollut kovin kehuttava, sillä se lankainosa jäi kiinni hammasväliin. Ennemmin tikuttelen näillä muoviharjoilla.

3 Comments

  1. Onksnoissa harjasosan ydin rautalankaa? Sain hammaslääkäriltä sellaisia, eikä tule käytettyä kun kaikki on liian isoja suurimpaan osaan hammasvälejä, ja rautalangalla kiilteen jynssääminen on vähän ei-ei.

  2. Kysymyksesi innoittamana menin tutkailemaan yhtä tikkua. Leikkasin kärjen pois, enkä näin äkkiseltään huomannut ainakaan näkyvää rankalankaa. Eli sisus oli valkoinen. Alaosaa kokeilin katkaista sormivoimin, ja se napsahti poikki, joten ainakaan siltä osin ei ollut rautalankaa. Mutta en nyt siis uskalla täysin varmasti sanoa, mitä ainesta sisu on.
    Kuten mainitsin, niin ei tämäkään harja mahdu kaikkein tiukimpiin hammasväleihin, mutta yllättävän tiukkoihin koloihin mahtuu kuitenkin jollain tavalla.

  3. Juuri tuota kuvassa olevaa mallia olen kokeillut parin tikun verran ja näyttää siltä, että loput jäävät käyttämättä. Niiden pinnalla oleva pehmyt kumiharjas rispaantuu helposti ja lopulta tipahtaa pois kokonaan. Hammaslankojenkin kanssa on tullut teluttua ja niissäkin sama ongelma, eli kevytkin käyttö rikkoo helposti langan rakenteen ja siitä jää jopa säikeitä hammasväleihin. Nyt olen löytänyt hieman kestävämmän mallin, Oral-B Satin-hammaslangan. Se on hyvin ohutta siimaa, mutta yllättävän kestävää, ja bonuksena maistuu raikkaalta. Sekin tosin rispaantuu tosin kovemmalla käsittelyllä.