Kulutusjuhla

Miksi nykyajan pöytäkynttilät palavat kuopalle?

Tiina harmittelee pöytäkynttilöiden valumattomuutta: ”Ennen eli vanhoina hyvinä aikoina kynttilät valuttivat steariinia aluslautaselle ja siihen oli kiva tökkiä sormia. Sormenpäihin jäi hauskat kuoret, joiden irtirepimisestä sai outoa tyydytystä. Vaan ei nykypäivänä.

Nykyajan kynttiät eivät valuta. Ei sitten niin millään. Sen sijaan ne palavat syvälle syvälle kuoppaan. Pettymys on tavallaan kaksinkertainen. Ensinnäkään ei saa sitä tyydytystä sormien tökkimisestä kuumaan steariiniin, mutta kynttilän tuottama ilo on myös kovin lyhytaikainen, kun eihän se liekki edes näy enää hetken päästä. Siellä se palaa loimottaa keskenään onkalossa jossain kilometrin syvyydessä. [- – -] 
Olen kokeillut kaikkea: Havia, Ikeaa, Pirkkaa… Jos joku tietää hyviä pöytäkynttilöitä, jotka eivät pala kuopalle, niin vinkkejä otetaan vastaan!” (Mari Koo)

2 Comments

  1. Eiköhä pöytäkynttilän kuopallepalamisessa oleellisempaa ole kynttilän halkaisija kuin laatu. Kynttilän sydämessä palavan liekin lämpö riittää sulattamaan tietyn kokoisen kynttilän verran steriinia ja jos halkaisija on tätä suurempi niin kuoppa on väistämätön lopputulos oli laatu mikä on.. ?

  2. Lisäksi kynttilöitä pitää polttaa aina vähintään muutama tunti kerrallaan että ehtivät sulaa kunnolla. Jos polttaa aina vaan vähän aikaa kerrallaan, niin kynttilä palaa varmasti kuopalle, oli se miten laadukas tahansa. Mulla ainakin ihan Pirkan rustiikki pöytäkynttilät ja Tiimarin pöytäkynttilät ovat palaneet kauniista ja kestävätkin aika pitkään.