Kulutusjuhla

Omituinen Omron ja kukaan ei ota vastuuta

Ostin Omronin henkilövaa’an. Paketin ulkopinnalla sanotaan että vaaka mittaa sadan gramman tarkkuudella. Vastan kun paketin on ostanut ja avannut ja saanut käsiinä käyttöohjeen, käy ilmi, että vaihteluväli onkin ihmisen painosta riippuen 0,5 – 1,8 kg. Mielestäni kun kilokin on aika lailla eri asia kuin sata grammaa, katsoin että minulle on valehdeltu paketin kyljessä.

En pidä edes vaakana sellaista vehjettä, joka heittää miinusta tai plussaa ihan kuin sitä huvittaa. Esimerkki: punnitsin itseni Philipsin vaa’alla yhtenä aamuna ja tällä uudella Omronilla seuraavana aamuna, ja yön yli oli salaperäisesti tullut kolme kiloa lisää. Sitä seuraavana aamuna jo ymmärsin ottaa useampia lukemia, katsoin miten tulokset vaihtelee minuuttien sisällä. Pitkälti toista kiloa suuntaan ja toiseen, siis pelkästään Omronilla punniten.

Vein vaa’an takaisin Sokokselle. He eivät halunneet ottaa asiaan kantaa eivätkä varsinkaan purkaa kauppaa. Minut ohjattiin soittamaan Omronin kuluttajaneuvontaan, jossa selitin taas asian ja sanoin, että en ole tyytyväinen siihen mitä mulle on myyty: jos pakkauksen sisällä on eri tietoa kuin pakkauksen päällä, kyseessä on silloin valehtelu, plus lisäksi miten vaaka käyttäytyy punnitessa. Rouva siellä oli samaa mieltä, mutta ei luvannut hänkään purkaa kauppaa eiklä ottaa tuotetta takaisin. Tarjosi askelmittaria hyvitykseksi. Suostuin.

Kohta tämä sama rouva soittaa takaisin ja sanoo jutelleensa muiden kanssa siellä, ja ei siinä vaa’assa kuulemma ole mitään vikaa. Kun ”eihän se niin gramman päälle ole kellään”. ”Kyllä se varmaan pitkässä juoksussa alkaa näyttää oikein.” Olisin saanut vaa’an huoltoon eri maksua vastaan. Enää ei puhuttu edes askelmittarista mitään.

Mielestäni mulle on vaan myyty todella omituinen tuote, ja kukaan ei ota vastuuta. Paketissa puhutaan yhtä, ja käyttöohjeissa toista. Lisäksi vaaka näyttää mitä sattuu. En pääse tästä roskasta edes eroon heittämällä sen sekajätteisiin, sinne kun tätä ei saa laittaa…

Tietääkö joku – jos haluan vaa’an joka mittaa oikein, mistä lähden sellaista ostamaan?

7 Comments

 1. Paketin päällä puhutaan varmaan ”näyttötarkkuudesta”, eli vaaka näyttää painon sadan gramman (ei esimerkiksi gramman) tarkkuudella. Se, miten tarkasti vaaka taas painon mittaa, on varmaan toinen asia… Silti, harhaanjohtavaa tekstiä paketin päällä. Miksi edes tehdä sellaista henkilövaakaa, joka näyttää jopa puolentoista kilon tarkkuudella – se on jo aika paljon, kyse ei tosiaan ole mistään ”grammoista”.

 2. Minua paketin päällä olleen valheen sijaan raivostuttaisi enemmän tuo virheellinen tulos.

 3. Valmistajalta/kauppiaalta ei pitäisi sallia kumpaakaan. Mutta jotkut tykkää valmistaa paskaa, eikä sellaista saa muuten kaupaksi kuin valehtelemalla. Yhtä moraalitonta on, että jotkut (kauppiaat) auttaa paskan valmistajaa valehtelussa. Sokoshan tiesi tässä tapauksessa myyvansä paskaa, koska kun vein vaakaa takaisin tiskille, myyjä kysyi toiselta: ”Onko se Omron? Aijaa no sitten se menee maahantuojan asiaksi”. Vaikka myyntipaikan pitäisi aina ensisijaisesti vastata myymistään skeidoista eikä juoksuttaa asiakasta ympäriinsä.

 4. Reiluuden nimissä on kerrottava, että myös askelmittari kopsahti nyt kuitenkin postiluukusta.

 5. En usko, että kuluttajahinnoissa löytyy vaakaa, joka kykenee punnitsemaan ihmisen kokoista ja muotoista möhkälettä kovin tarkasti ja toistettavasti. Osa vaaoista kyllä kykenee toistettaviin punnituksiin perättäisinä aamuina, mutta se sitten onko se tulos oikein on eri juttu. Sitä varten se vaaka pitäisi kalibroida aina siirtämisen jälkeen.

  Plus mitä tulee lääkärin kysymään painoon, niin en usko, että 5 kilon vaihtelulla on paljoa väliä niissä asioissa. 😉

 6. Suosittelen ostamaan SECA:n henkilövaa’an. Etsimme vaimon kanssa tovin vaakaa, joka toimii sormiparistoilla eikä arvo painoa aina uudestaan.

  Hintaa tällaisella masinalla on kuitenkin yli kuusi kymppiä ja mahdolliset toimituskulut. Valitsimme elektronisen vaa’an, koska lapsia mitatessa on mukavaa nähdä oikea luku. Mekaanisissa vaaoissa oikea arvo kalibroidaan jonnekin (esim. 80 kg) ja muilla luvuilla tulee mittausvääristymää. Mitä kauempana ollaan kalibroidusta arvosta, sitä pahempi vääristymä.

 7. Kiitos kommenteista!