Kulutusjuhla

Spotify pois ja paluu musiikin ostamiseen ja omistamiseen

Hessu lopettaa Spotifysta maksamisen ja haikailee taas perinteisempää musiikin ostamista: ”Nokun jotenkin vaan olen kyllästynyt tässä viimeaikoina tilausmusan ajatukseen. Haluaisin ennemminkin palata ostamaan musiikkia ja päätyä myös omistamaan sitä sen kautta. En tiedä, kauanko tämä ajatus kestää ja onko siinä ideaa, mutta nyt se tuntuu järkevältä. Niin monet kuukaudet ehdin jo Spotify premiumia maksaa, sitä kuitenkin lähes kuuntelematta (ainakaan koko rahalla), että nyt tuli stoppi.

9e/kk siitä mahdollisuudesta, että kaikki musa on saatavilla rupesi tuntumaan turhalta. Se on kuitenkin 108e vuodessa. Sillähän saa jo n. 100 kappaletta tai rapiat 5 levyä iTunesista..ja ne jää myös olemaan. Spotify loppuu, kun hana suljetaan.” (Mari Koo)

5 Comments

 1. ”Se on kuitenkin 108e vuodessa. Sillähän saa jo n. 100 kappaletta tai rapiat 5 levyä iTunesista..ja ne jää myös olemaan.”

  Paitsi ettei jääkään. Tuosta oli juuri hiljattain juttua lehdissä. Kun ostat iTunesista, et ostakaan musiikkitiedostoja, vaan saat ainoastaan lisenssin käyttää niitä. Eli et voi esim. antaa digitaalista musiikkikokoelmaasi eteenpäin tai jättää perinnöksi.
  Varminta siis on ostaa tiedostolisenssien sijasta ihan oikeita cd-levyjä tai vinyylejä!

 2. Hmm..nytpäs en olekkaan tuollaista artikkelia nähnyt, mutta väittäisin kyllä edelleen että iTunesista ostettu musa on ostajan. Siinä ostetaan siis tiedostoja, ei käyttöoikeuksia. Täsmennyksenä on kyllä sanottava, että tarkoitan Applen muistaakseni vuonna 2009 lanseeraamaa iTunes plus -ajatusta. Tuolloin myytävistä tiedostoista poistettiin DRM -suojaus. Ne ovat siis ihan normaaleja AAC (Applen lossless codec) tiedostoja 256 kbbs bitratella. Ne voi konvertoida halutessaan myös iTunesilla mp3 formaattiin, jos soitin ei tue AAC:tä.

  Kuten blogissani totesin, en ole vuosiin ostellut iTunesista mitään, joten en tiedä onko siellä siis muutakin kamaa kuin tuota plus -osastoa myynnissä. Näyttäisi äkkikatsomalta (puhelimen iTunesista) että kaikki on plussan puolella.. Äsken juuri ostin yhden kipaleen kokeeksi, joka maksoi 1,29e. Luulisin, että se on juurikin sitä plus-osastoa (pitänee tarkistaa kun file siirty iCloudin kautta koneelle, jos siirtyy..tämä on vielä selvitettävien asioiden joukossa, toimiiko se suomessa..mutta se onkin eri juttu :-)).

  Tässä taannoin iTunes (tietokoneella) tarjosi minulle mahdollisuutta päivittää drm-suojattu kokoelmani plussaan, muistaakseni reippaan 90e hintaan (biisejä on tullut siis ostettua jokunen)… Notta näin. Saa korjata, jos olen väärässä 🙂

 3. Ääh..olin liian innokas. Linkit unohtuivat:

  iTunes Plus FAQ: http://support.apple.com/kb/HT1711?viewlocale=en_US&locale=en_US
  iTunes käyttöehdot: http://www.apple.com/legal/itunes/fi/terms.html

  Lainaus käyttöehdoista: ”(vi) iTunes Plus -Tuotteet eivät sisällä suojausteknologiaa, jolla rajoitetaan Asiakkaan oikeutta käyttää tällaisia iTunes Tuotteita. Käyttösääntöjen kohtia (ii) – (v) ei sovelleta iTunes Plus -Tuotteisiin. Asiakkaalla on oikeus kopioida, tallentaa ja polttaa iTunes Plus -Tuotteita kohtuullisessa laajuudessa henkilökohtaiseen, ei-kaupalliseen käyttöön.”

 4. Oikaisenpa vielä itseäni tuon AAC kodekin suhteen:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Audio_Coding

  Advanced audio coding on ”häviöllinen” pakkausmuoto. Ei siis ”lossless” eli häviötön. 🙂

 5. Korjaanpas taas itse itseäni.. Kuten blogiani vilkuilleet ovat saattaneet jo havaita, alan vasta pikkuhiljaa hiffaamaan mistä on kyse (ehkä). Eli pitää siis erottaa DRM ja omistajuus toisistaan. Sitähän JKN vissiin tarkoitti tuolla ensimmäisessä kommentissa. Höpinäni tuossa välissä on DRM suojaukseen liittyvää tarinaa. Monimutkaiseksi on mennyt ostaminen 🙂

  DRM mahdollistaa musan soittamisen muissakin kuin tässä tapauksessa Applen soittimissa, mutta se ei siltikään tee tosiaan ostajasta vielä musiikin omistajaa laajemmassa mielessä. Eli tiedostoja ei esim. voi antaa perinnöksi. Tosin mikähän vaikutus testamentilla on tähän. Mutta noin yleistäen voi varmaan olettaa asian olevan näin. Huh!