Stockmannin helmikuun kanta-asiakaskuvastosta havaitsin Delffin valmistaman merinovillakerraston. Olen sellaisen hankkimista suunnitellut jo pidempään kuulemieni merinovillakehujen vuoksi, joten tarjous houkutteli.

Kirjasin Facebookiin aiheesta kommentin, ja sain lisää merinovillakehuja. Samalla kuitenkin muistutettiin merinovillan epäeettisyydestä eli lampaiden kärsimyksistä mulesing-käytännön vuoksi.

Niinpä tutkailin Delffin nettisivuja. En löytänyt tietoa merinovillan taustoista, joten lähetin sähköpostin perjantai-iltana yrityksen toimitusjohtajalle (muita suoria yhteystietoja nettisivuilla ei ollut).

Toimitusjohtaja vastasi heti seuraavana päivänä eli lauantaina.

Hän kertoi, että kerrastoissa käytetyn uusiseelantilainen merinovillan tuotantotapa on ns. mulesing free (siis se eettinen ratkaisu, jossa lampaiden peräaukon ympäryksen nahkaa ei leikellä). Delffi vaatii langan toimittajilta tämän sertifikaatin.

Mulesing-menetelmä on ollut käytössä erityisesti Australiassa. Siellä menetelmän käytön piti loppua vuoteen 2010, mutta takarajaa on siirretty eli Australiassa mulesing on edelleen käytössä. Uusi-Seelanti on myös pyrkinyt käytännön lopettamiseen, mutta eläinjärjestöjen mukaan mulesing on edelleen käytössä monilla lampaankasvattajilla.

Voinko sitten suomalaisena kuluttajana luottaa siihen, että langantuottajan sertifikaatti todella takaa sen, mitä pitäisi? Täysin varma en uskalla olla, mutta haluan uskoa siihen, että joku jossain valvoo tilannetta.

Mutta arvostin Delffin nopeaa reagointia kysymykseeni ja sitä, että he ovat vaatineet langantuottajilta sertifikaattia. Niinpä kävin ostamassa merinovillaisen asun, ja toivon, että se kestää käytössäni vuosia.

Kerraston tarjoushinta oli 79,90 euroa. Sain hinnasta vielä kympin alennuksen kanta-asiakaskupongilla.

Tajusin taas senkin, miten alusasut vievät suuren osan vaatebudjetistani. Niitä ei oikein voi ostaa kirpputoreilta (paitsi satunnaisesti, esimerkiksi imetysrintaliivejä olen ostanut), ja olen valmis maksamaan laadukkaista rintaliiveistä, lämpimistä kerrastoista ja toimivista urheiluvaatteista.

karitsa

Tämän karitsan kuvasin aikoinaan Sveitsissä.