Kulutusjuhla

”Kun on tehnyt jonkun ostoksen, se on palautettava kauppaan, koska se ei toimi”

Janne Rentolalla on huonoja kokemuksia mm. kahvinkeittimestä ja imurista, sekä muita syitä kuluttamisen lopettamiseen: ”Ensimmäinen syy on tietenkin se, että tällaisesta palkasta ei riitä muuhun kuin välttämättömiin menoihin; jos palkka ei nouse senttiäkään samaan aikaan kun ruoan, veden ja sähkön hinta nousee toistakymmentä prosenttia, on se sellainen yhtälö, joka pistää kiristämään vyötä. [- – -] Toinen syy on se, että aina, kun on tehnyt jonkun ostoksen, se on palautettava kauppaan, koska se ei toimi. Ja se ei toimi, koska se on tehty huonosti. [- – -] Tuloksena näistä kahdesta kaupasta oli siis kahvinkeitin, suodatinsuppilo ja latauslaite, jotka tulivat tehtaalta, kuljetettiin puolen maailman halki ja vietiin saman tien kaatopaikalle pakkauksineen. Sen entisen, ei nyt niin kovin vanhan kahvinkeittimen lisäksi. Parhaassa tapauksessa muovi- ja elektroniikkajätteen kierrätykseen, jotta niistä voidaan tehdä uutta roinaa. Imurin mukana tuli jopa kaksi sähköjohtoa, mannereurooppalaisella ja brittiläisellä pistotulpalla varustettu, joista toisen joutui itse asentamaan laitteeseen.” (Mari Koo, kiitos linkistä Kaisa K:lle)

2 Comments

  1. Meillä taas on iloittu kovasti leivänpaahtimesta, jonka löysimme alkusyksystä kaupungin kierrätyskeskuksesta kahdella eurolla. En ollut aiemmin viitsinyt hankkia kapistusta kun en ollut varma siitä miten paljon meillä olisi oikeasti käyttöä leivänpaahtimelle. Tämä on kuitenkin ollut käytössä viikottain. Lisäksi samalla kierrätyskeskusreissulla isäntä löysi aivan uuden oloisen, hyvin istuvan puvun 50 sentillä. Tähän mennessä puku on esiintynyt maailmalla jo parin tieteellisen konferenssin puhujapöntössä. Hinta-laatusuhde tuntuisi olevan näissä kierrätyskeskushankinnoissa vähintäänkin kohdallaan…

    • Pitäisikin esitellä meidän talouden pitkään kestäneet ja/tai muualta meille kiertäneet kodinkoneet. Kuten kavereilta saadut vedenkeitin, pölynimuri ja sauvasekoitin, käytettynä ostettu sähkövatkain, lähes 20-vuotias hiustenkuivain…
      Käytettyjen etuna on ainakin juuri tuo, että ne ovat jo olleet käytössä ja sitä kautta ne on testattu.