Kulutusjuhla

Mistä löytyvät kestävimmät polvisukat ja sukkahousut?

Syksyn tullen on laitettava sukkia jalkaan. Ja mieluiten käyttäisin housujen kanssa polvisukkia: lämmittävät kivasti, eikä ole vaaraa, että paljas nilkka vilkkuisi edes pyöräillessä.

Mutta sukkalaatikkoni paljasti taas kerran, että en ole ostanut viime aikoina kovin kestäviä sukkia. Harmittaa, kun kantapään sauma ratkeilee tai varpaan kohdalla on reikä. En raaski heittää sukkia heti roskiin reikiintymisen vuoksi, vaan paikkaan niitä.

Mutta fiksumpaa taitaisi olla panostaa sukkiin vähän enemmän rahaa, jotta ei tarvitsisi heti paikata.

Onko siis vinkkejä laadukkaista ja kestävistä polvisukista? Kestävyyden lisäksi niiden pitäisi myös pysyä hyvin jalassa, eikä resori saisi ikävästi painaa säärtäni. Tämän vuoksi olen ostanut tuki- tai lentosukkina myytyjä pukimia, mutta edelleen on hakusessa se varmasti kestävä merkki.

Samaan syssyyn voi kehua myös kestävimmät sukkahousut. Pukeudun mielelläni hameeseen tai mekkoon, mutta sukkahousut saavat minut ärtymään kohtuuttoman usein.

Holy socks

Kuva: PinkIguana / Flickr

13 Comments

 1. Oivoi. Oliisn suositellut lentosukkia, mutta olitkin itse jo tuttu niiden kans. Joskus historiassa Marimekon sukat oli hyviä ja kestäviä. Liekö enää niin? Itelläni on niin paljon sukkapareja, että en osaa oikein arvioida minkään kestävyyttä – kun ne kaikki kestää vuorottaiskäytöllä vuosia ja vuosia…

  • Lentosukat on kivat jalassa, siksi tykkään. Olen haalinut sukkiani lähinnä jostain Lindexiltä, ja tuntuu, että ei ne kovin pitkään ole kestäneet. Tai siis että sukka hajoaa jostain mystisestä kantapääsaumasta ennen kuin se edes näyttää kuluneelta esim. päkiän kohdalta. Mulla on aktiivikäytössä suunnilleen viikon sukat, ja koska ne kaikki ovat mustia polvisukkia, niin niitä sentään voi tarvittaessa yhdistää, vaikka joku sukka joukosta poistuisikin.

 2. Osaan antaa vain anti-vinkin: mainionnäköiset Happy Sock -sukat EIVÄT valitettavasti ole osoittautuneet kovin kestäviksi.

 3. Sukkahousuista Wolford tai Falke. Kestävät, hinta-laatusuhde loppujen lopuksi halvempia huomattavasti parempi. Minulla on Wolfordit, jotka ovat kestäneet yli 2 vuotta talvikaudella 1-2 kertaa viikossa käyttöä. Se on enemmän, kuin mitä monet housut kestävät.

  • Komppaan. Ja uskaltauduin lopulta kokeilemaan rakastamiini vanhoihin Falkeihin nyppyleikkuria (kun pienet nypyt olivat ainoa näkyvä merkki vuosien käytöstä). Lopputulos: sukkikset olivat taas priimat.

  • Wolfordeja tuntuu moni kehuvan. Eikös niitä usein saa esim. Hulluilta Päiviltä tarjouksesta, pitäisikö siis uskaltautua sinne tänä syksynä?

 4. Minulla on hyviä kokemuksia (Wolfordin lisäksi) Tranparenzen 70 denierien sukkiksista (8;-). Omien sukkieni kesto tosin parani kahdella välineellä: rasvalla ja kynsiviilalla. Kuivat kantapäät ja polvet ja terävät pikkuvarpaiden kynnet ehtivät nimittäin vuosien saatossa repiä aika monta nailonparia ennen kuin jäljitin syyllisen.

  • Tunnustan korppukantapäisyyteni, vaikka olenkin yrittänyt parantaa tapojani jalkahoidon suhteen. Varmasti sillä on osuutensa, että sukkahousuni kulahtavat. Toisaalta jotkut sukkikset ovat kestäneet kuivat kantapäänikin.

 5. Moikka, komppaan edellisiä: Wolfordiin, Falkeen ja Transparenzeen kannattaa sijoittaa. Wolfordin voittanutta ei ole, olen ollut suurkuluttaja yli 20 vuotta ja käyttänyt joitakin sukkia jopa yli kymmenen vuotta. Falke on tuoreempi tuttavuus, mutta aiheuttaa poikkeuksetta hyvää oloa, kun sukkahousun vetää jalkaan. Transparenz on edullisempi, niillä on mageimmat värit, ja tuurista tai jostain johtuen reikiä tulee vähän iisimmin, mutta silti kannattava ostos, aina hyväntuntuinen laatu. Huonoja sukkiksia en halua päälleni laittaa, niillä saa pilattua koko päivän!

  Polvisukissa suosin samankaltaista materiaalia kuin paksuissa sukkiksissa, ja olen hamstrannut jostain jenkki-outleteistä Calvin Kleinia ja vastaavaa. Paksuista sukista Ergeet ovat kestäviä, niitä on laatikko pullollaan (en tosin käytä kovin paljoa sellaisia).

  • Tein äskettäin sukkahousulaatikkoni tsekkausta, ja aivan liian monet olivat kulahtaneet, reikiintyneet ja nyppyyntyneet. Siitä siis päätös, että nyt on aika pistää vähän enemmän rahaa sukkahousuihin. Epämukavat, valuvat tai kiristävät sukkahousut aiheuttavat aina ahdistusta! Joten kiitti vinkeistä, tutustun tarjontaan!

 6. Komppaan RRiikan anti-vinkkiä: myöskin heti hajoaviin halpissukkiin kyllästyneenä ”investoin” viime keväänä Happy Sockseihin, kun naiivisti ajattelin että kallimmat on paremmat (ja no, onhan ne kivan näköisiä). Mutta yhtä nopeasti nämä reikiintyvät kuin Lindexin halpikset, varmaan saman tehtaan sukkakoneella tehty. (Jostain on päähäni jäänyt triviatieto, että jossain kaupungissa Kiinassa, en muista nimeä, valmistetaan 80% maailman sukista…)

 7. Itse en sukkiksia käytä kuin juhlissa, merinovillakerrasto on paljon mukavampi.
  Appiukko oli aikoinaan töissä sukkatehtaalla Torniossa ja kertoi, että samalta linjalta tulleet sukkikset jaoteltiin eri merkkien laatikoihin sen mukaan, oliko niitä tarkastettu vai ei. Kalliimmille sukkiksille tehtiin siis tarkempi katsastus.
  Sukissa suosikkimerkkejäni ovat Falke, Smartwool ja Teko. Villasekoitteiset ohuehkot sukat ovat tosi mukavia, jalat pysyvät lämpiminä ja kuivina. Villan ainoa huono puoli on se, että sukat eivät kestä niin kauan kuin keinokuituiset.