Ihastelin lenkillä kaverini uutuudenhohtavia lenkkikenkiä. Omat lenkkarini ovat jo jonkin aikaa olleet siinä vaiheessa, että pitäisi ostaa uudet (kankaassa on reikiä, jousto ja tuki on löystynyt jne.), mutta en saa vain itseäni urheilukauppaan ja tekemään päätöstä. Tähän on pari syytä:

Ensinnäkin kenkien valikoima on niin runsas, että ostopäätöksen tekeminen vie aikaa, pohdintaa ja testausta, sillä aktiivisempana liikkujana haluan kunnon kengät. Olen kolme eri kertaa testauttanut jalkojani myymälöissä olleilla eri kenkämerkkien analysoijilla, ja joka kerta olen saanut hieman eri määritelmät siitä, millaiset lenkkarit tarvitsisin. Ilmeisesti kuitenkin lievä ylipronaatiotuki ja kunnollinen vaimennus ovat tarpeen. Olen kokeillut jalkaani eri merkkejä ja löytänyt ainakin muutamia malleja, jotka eivät todellakaan jalkaani istu. Mutta silti jäljellä on vielä monta varteenotettavaa vaihtoehtoa.

Toiseksi en osaa vieläkään päättää, kuinka paljon olen hyvistä kengistä valmis maksamaan. Odotanko jotakin tarjousta tai ostanko viime vuoden mallin? Urheilukauppojen tuotteet ovat mielestäni sellaisia, että harvoin viitsin maksaa sitä ovh:ta, kun poistomyyntejä, syksyn tarjouksia ja tapahtuma-alennuksia on usein. Tunnetut merkit maksavat, mutta pitäisikö kuitenkin ostaa imagoltaan hieman heikommat ja uskoa siihen, että merkki ei ole se välttämätön laadun tae?

Kolmanneksi tulevat eettiset tekijät. Haluaisin toki ostaa kengät, jotka olisi tuotettu suhteellisen järkevissä oloissa. Mutta mistäs sen sitten tietää? Skeptisenä ihmisenä en osaa luottaa kenkäfirmojen ilmoituksiin siitä, että tuotanto-olosuhteet on otettu huomioon. Pakko myöntää, että olen jo jotenkin luovuttanut tämän viimeisen syyn suhteen: sopivien, rullaavien ja kestävien lenkkareiden valinta tuntuu jo muutenkin niin vaikealta, etten jaksaisi pohtia vielä eettisyyttäkin.

Lenkkikenkien tavaramerkit ovat muutenkin oleellisia, kuten Helsingin käräjäoikeuden päätös vahvistaa. Toki ymmärrän, että kuka tahansa ei saa läntätä kenkään kolmea viivaa ja Adidaksen näköisen logon, mutta onko paras tapa sitten määrätä 50 000 kenkäparia tuhottavaksi? Eikö niille olisi kuitenkin löytynyt jotain käyttöä ennen kuin niistä tulee jätettä?