Kulutusjuhla

ABC valtaa tienvarret

Harvoin liikun autolla pitkin Suomea, mutta silloin kun liikun, niin olen hämmästellyt, miten S-ryhmään kuuluvat ABC-ketjun ”liikennemyymälöiksi” kutsutut toimipisteet ovat vallanneet tienvarsilta tilaa.

Hesarin uutisen mukaan kasvu jatkuu: ketjun koko voi jopa kaksinkertaistua muutamassa vuodessa.

Uutinen vahvistaa sitä käsitystä, mikä monilla lienee huoltoasemien nykytarkoituksesta: ”Liikennemyymälöiden myynnistä puolet tulee polttoaineista. Toisen puolen tuloista tekevät ravintola ja päivittäistavarakauppa puoliksi.”

ABC-ketjun toimipisteet ovat mitä ilmeisimmin tehokkaita. Ne ovat myös siistejä ja palveluiltaan monipuolisia.

Mutta ketjumaisuus tuo myös sen piirteen, että perinteisten huoltoasemien persoonallisuus puuttuu. Samat pakastepullat ja -munkit paistuvat nyt joka paikassa.

11 Comments

 1. ABC on hyvä. Tässä S-ryhmä selättää K-kaupat komeasti.

  Ensimmäinen valmistumisen jälkeinen työpaikkani oli Kesoil, Keskon omistama liikennepalveluketju. He möivät sen Nesteelle, keskittyäksen muodinmukaisesti ’ydinliiketoimintaansa’.

  Sitten Kesko tehosti toimintaansa, laukkautti aluekeskot ja niiden mukana aluejohtajien virat. Sen jälkeen maakuntien parhaat liiketontit menivät S-ryhmälle. Kukaan ei ollut verkostoitumassa eikä pitämässä Keskon puolia kunnanvaltuustoissa, golf-kerhoissa eikä Rotaryklubeilla…

  K-kauppias taas on yrittäjä, joka päivystää puodissaan, eikä koe tehtäväkseen valvoa tukkuliikkeen pitkän tähtäimen etuja.

 2. Niin, kokonaisuudessaanhan S-ryhmä on selättänyt Keskoa viime vuosina monin tavoin, niin pt-kaupassa kuin kanta-asiakasjärjestelmien kehittelyssä.

 3. Helsingissäkin on ABC-helvetti. Pitää kokeilla joku päivä. 😀

 4. Toivottavasti edes osa perinteisistä huoltoasemista jaksaa vielä painaa isojen liikennemyymälöiden paineessa. Mainioita huoltsikoita 4-tietä Keski-Suomen läpi ajaville ovat mm. Huttula Joutsassa (baarin puolelta saa paikallista sahtia!) ja Hirvaskankaan Esso Ääänekoskella, jossa on ihan uskomaton valikoima erilaisia munkkeja. Munkkihan on the huoltoasema herkku.
  Tälläiset persoonalliset huoltsikat ovat vaan kovin harvassa. Harmillisen usein pikkuasemat on vain pieniä ja persoonattomia siinä missä isot ABC:t on isoja ja persoonattomia.

 5. ABC on hyvä konsepti. Kaikki saman katon alla: bensa, lounas ja elintarvikkeet. Väljässä ja puhtaassa tilassa. Kun on vaikkapa mökkimatkalla kirkuvien lasten kanssa, niin pysähdysten ja päänsäryn minimoinnista tulee missio. Tässä mielessä ABC on tällä hetkellä lyömätön. ABC:n kaltaisen liikennemyymälän ei tarvitse olla persoonallinen, sillä pysähtyminen on välttämätön paha, ja sitä haluaa suoriutua siitä mahdollisimman vaivattomasti. Idyllillä ei näin ole niin väliä. Ja onhan esimerkiksi Juvan ABC:ssä mukava nostalgiakauppa Q-Point.

  Pieniä persoonallisia huoltsikoita on kiva bongata aina silloin tällöin, mutta sen minkä usein idyllissä voittaa, häviää palveluissa. Savonlinnasta pohjoiseen sijaitsevan Enonkosken pieni Neste-asema oli mukava, ei pelkästään munkkiensa takia, vaan myös sen takia että harvinaisen lupsakan myyjän kanssa oli mukava turinoida niitä näitä. Yritäpä sitä Helsingissä, niin on kohta poliisit paikalla 🙂

 6. Eihän sitä voi todellakaan kieltää, etteikä ABC olisi monella paikkakunnalla ihan paikallisia asukkaitakin hyvin palveleva paikka. Saman katon alta saa tarpeelliset palvelut, jotka ilman tätä ketjua voisivat olla huonommin tarjolla.

  Eilen ajaessamme Helsingistä Tampereelle mietimme sitäkin, miltä nuo ABC:t mahtavat näyttää n. 15 vuoden kuluttua, kun kaikki ovat samalla tavalla menettäneet uutuudenkiiltonsa ja ränsistyneet hieman nuhjuisiksi 🙂

  Pohdimme myös sitä, että tällä firmalla on kyllä mauton ja ruma logo (ja mitä se huutomerkkikin siinä ABC:n perässä tekee?!)

 7. Äh, mutta ABC:llä on niin karmiva logo, että boikottiinhan on mokoma pistettävä jo vähemmästäkin.

 8. Kyseisestä ketjusta ei ole pahaa sanottavaa. ”Huoltoasemista” kylläkin. Miltä ”huoltoasemalta” nykyään löytää autoista jotain ymmärtävän huoltomiehen, jos lehtilehmä sattuu hyytymään kesken matkan?

  Taannoin kaipasin renkaanpaikkaus-sprayta, jota saa kaikilta huoltoasemilta (mikäli normaalit öljyt ja pyyhkijät kuuluu edelleen valikoimaan). Huoltomiestä kyseisessä liikennemyymälässä ei ollut. Eikä kassan takan ollut tyttönen tiennyt, mistä sellaista mahtaa löytää. Onneksi ei ollut kiireinen aika, kun tyttö-raukka oli yksinään töissä. Sain sprayn, kun itse kolusin kaikki hyllyt läpi sillä aikaa kun tyttö soitti kymmeneen numeroon ja yritti kysellä, mistä sen pullon löytää. Asiakaspalveluhenkisyyttä tyttöseltä ei puuttunut, kaikkensa kyllä yritti. Valitettavasti pelkkä yrittäminen ei riitä, jos on jotain muutakin rikki kuin rengas.

 9. Sen lisäksi että perinteiset huoltoasemat ovat menettäneet asiakkaitaan näille ”yleishuoltamoille”, jossa auton lisäksi matkustajatkin tankataan, paikalliset ravintolat lienevät menettäneet asiakkaitaan. Niin vilkasta oli ruokalinjastojen toiminta esimerkiksi Toijalan ABC:lla, että ruokatutkijoiden kannattaisi asettua tarkkailemaan suomalaisten ravintolatottumuksia nimenomaan tällaisiin tankkaamoihin.

 10. PA: Kuten jo totesinkin, niin se logo on kyllä hämmästyttävän huono!

  Karppaaja: Tätä autojen huoltotoimenpiteiden ja osaamisen puutetta on taidettu valitella jo kauan. Itse olin kymmenisen vuotta sitten huoltamolla kesätöissä, ja aika ihmeissäni olin, jos joku pyysi jotain pyyhkijän sulkia vaativampaa… (Sinä kesänä tosin opin tunnistamaan tupakka-askit ja -merkit!)

  Rinsu: Joo, moni liikennemyymälä taitaa olla nykyisin paikkakunnan ykkönen myös ruuan tarjoajana.

 11. Meillä Spöget huutaa suoraa huutoa ja vaatii vaihtamaan kanavaa, kun radiosta tulee ABC:n mainos. Siinä mainoksessa pikku poika haluaa karkkia ja kasetteja ja pölhö äiti suostuu surutta mihin vain.

  Meidän perheen puritaanisiin kulutustottumuksiin ei sovi päivittäistavaroiden ostaminen liikenneasemilta (kuin hätätapauksissa!), vaikka hinnat sentään ovat kioskihintoja edellisempia. Muksujen lahjominen hiljaiseksi karkilla ja kaseteilla ei liioin kuulu matkaohjelmaamme. Tarkemmin ajatellen olemme niin niuhoa sakkia, ettemme edes pysähtele huoltoasemilla kahvilla! Ja kun se logokin vielä on niin järkyttävä!