Kulutusjuhla

Mukamas-säästöä

Köröttelin pitkästä aikaa junassa ja en voinut olla kuulematta kun takanani istuva kuusikymppinen nainen taivasteli kännykässään jollekin sitä, miten hän on Soneralta saamansa tarjouskirjeen mukaan säästänyt jo 377 euroa hyödyntäessään Soneran etuasiakkaiden 1€ sunnuntaipuheluja. Vaikka säästön kohteena oleva ajanjakso jäi epäselväksi, niin tuskin sentään kuukaudesta tai kuukausista puhutaan, ehkä ennemminkin vuodesta. Nainen sitten pähkäili, että kannattaisiko hänen vielä jatkaa sopimustaan. Todella vaikea päätös tosiaan.

377 euron säästö kuulostaa absurdilta ja jos Sonera näin markkinoi jotakin jatkamaan palveluaan on se enemmän kuin kyseenalaista. Säästö on saatu kuulostamaan niin suurelta, ettei kuluttajalla ole käytännössä mitään muuta vaihtoehtoa kuin jatkaa. Todellista säästöä? Pöh. Aniharvassa ovat varmasti ne, jotka eivät jatkaisi. Soneran tarjous menee samaan kategoriaan kuin K-ryhmän mainoslehtisten ”Etu vain Plussa-kortilla, säästä 20%, etu 100€”-tyyppiset heitot. Aniharvassa ovat ne tarjoustuotteen ostavat, joilla ei Plussa-korttia ole. S-ryhmäkin tuntuu harrastavan samaa, muttei näin ronskilla kädellä.

Näissä tapauksissa on kyse vallitsevien käytäntöjen pukemisesta mielikuvatasolla joksikin muuksi kuin todellisesta säästöstä. No, kaikkea sitä pitää kanta-asiakkaiden haalimisen ja pitämisen eteen yrittää.

2 Comments

 1. Kuulostaa pätevältä.

  ”Olet säästänyt nyt 377 e n-n välisenä aikana soittamalla puhelut huippukalliilla liittymälläsi”

  Jos jossain kohtaa olisit vaihtanut liittymän halvempaan, ”säästö” voisi olla vieläkin suurempi.

 2. Tuollainen markkinointi on erittäin rankasti asiakasta aliarvioivaa. Vaikuttaa kyllä välittömästi ko. yrityksen mielikuvaan.

  Pelottavaahan tässä on se, että ilmeisesti tapauksen kuusikymppinen nainen ja moni muukin ei tuota ”spinnausta” tuossa näe. 🙁

  Tämähän on tietysti ties kuinka monennen käden tietoa ja varsinkin tuo puskaradioreitti voi olla muuttanut alkuperäistä sisältöä vaikka kuinka.

  Olisi kiva tuollainen kirje nähdä…