Kulutusjuhla

Silikonia leivontaan

Omassa pikkuasunnossani ei ole varsinaista leivontapöytää, ei edes sellaista reilunkokoista leikkuulautaa. Koska pullien ja sämpylöiden pyörittely vaatii mielestäni hyvän alustan, ostin silikonisen leivontamaton (koko 60×40 cm).

Vaikka kertaostoksena leivontamatto oli kallis (n. 25 euroa), niin kyllä se tekee leipomisen mukavammaksi. Kun silikonialustan tuntumaan tottuu (taikina käyttäytyy siinä hiukan eri lailla kuin puupinnalla), niin hyvin siinä tuotteet valmistuvat. Silikoni pysyy paikallaan pöydällä, ja se on helppo puhdistaa. Lisäksi mattoa voi käyttää uunissa leivinpaperin asemasta.

Valitettavasti terävillä veitsillä leikkely on silikonialustan kanssa unohdettava.
Tästä lähtien aion ostaa kaikki mahdolliset leivontatarvikkeet, kuten kakkuvuoat, silikonisina versioina. Ne ovat käytössä varsin käteviä (paistokset lähtevät vaivatta irti) ja säilyvät pienessä tilassa, eivätkä ne ihan helposti hajoa. Lisäksi niissä voi paistaa ja pakastaa sekä käyttää mikroaaltouunissakin.

Tuotteen mukana tuleva käyttöohje kannattaa kuitenkin lukaista: vuoka pitää voidella ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Tuotemerkeistä tunnetuin taitaa olla Lékué, Tefal näyttää myyvän Jamie Oliver-mallistoa ja Iloleipuri kauppaa ainakin punaisia vuokia (näitä myydään esim. Prismoissa). Kaupoista löytyy kuitenkin myös muita merkkejä, ja esimerkiksi Clas Ohlson myy halvempia silikonituotteita.

2 Comments

  1. Minulla on silikoninen muffinivuoka, joka on kyllä hyvin kätevä, leivonnaiset lähtevät irti ja paistuvat hyvin. En kuitenkaan pidän lopputuloksesta, leivonnaisten vuoassa olleista osista tulee liian sileitä ja suorastaan kiiltäviä. Jostain syystä se häiritsee minua.

  2. Voin kyllä kuvitella sen, että leivonnaisista tulee liian sileitä.

    Itselläni on sellainen peltinen muffinivuoka, mutta laitan silti nykyisin paperivuoat niihin koloihin: vuoan puhtaanapitäminen olisi liian vaivalloista, jos laittaisin taikinan suoraan koloihin.