Kulutusjuhla

Perhealennukset eivät aina palvele monilapsisia

Kolme kertaa ikuisuus -blogissa oli tällä viikolla pohdintaa monilapsisen perheen ongelmista lomaa miettiessä. Alennukset on usein mitoitettu sille kuuluisalle 1,8 lapsen perheelle, ja matkaan lähtö voi vaikeutua hieman yllättävistäkin syistä.

”Varaussysteemi ei suostu etenemään ollenkaan, koska kaksi aikuista ja kolme lasta ei paloturvallisuussyistä voi majoittua yhdessä huoneessa. Arvatkaa hotsittaako varata muutenkin köyhänä kahta huonetta tälle sakille? Noei.”

Monilapsisten perheiden määrän kasvusta on havaintoja (mm. Tapio Walleniuksen raportti, PDF, s. 14), joten myös yritysten kiinnostuksen kohteena luulisi olevan tarjota kolmen tai useamman tenavan kotitaloudelle parempia palveluita.

Myös Hesarin keskustelupalstalla on aihetta käsitelty.

Koska itselläni ei ole ollut tarvetta perhealennusten tarkkailulle, olisi mielenkiintoista kuulla erilaisten ja erikokoisten perheiden kokemuksia ja näkemyksiä.

1 Comment

 1. Näkemys tiskin toiselta puolelta:
  Useimmin suomalaisilta asiakkailta saatu palaute 4* kv-hotelleissa on, miksei huoneeseen saisi enempää kun yhden lisävuoteen. 20-25m2 kalustettuun huoneeseen, jossa on 160-200cm leveä sänky? Huoneeseen, joka maksaa aamiaisineen (4-5e/yö/hlö) ja saunoineen (2krt/vrk) H:gin ydinkeskustassa kirkkaasti alle €100/yö, lapset ilmaiseksi. Ns.räkki- eli perushinta tälle huoneelle on €250-300. Sama (usein kattavampikin/vaativampikin) palvelu tulisi kuitenkin saada alle kolmasosahintaan? Samaa voidaan soveltaa muissa kaupungeissa ja esim. hiihtokeskuksissa hieman alempaan hintaan. Hotelli(ketju)t lisäksi tarjoavat tästä kanta-asiakaspisteitä useisiin lento- yms. ohjelmiin, ja niiden kautta perhepaketteja.

  Tämän huoneen siivous- yms kiinteät kulut ovat n.20e/vrk. Lisävuoteen tuominen huoneeseen kestää petauksineen ja huonekalujen siirtoineen 15-20min. Kun huoneen keskisiivousaika on 22min, tuplaantuvat kulut. Kun peti vielä sijataan seuraavalle yölle ja 3-4 settiä pyyhkeitä yms tuodaan 2:n sijaan, kulut edelleen nousevat. Vihje: lisävuoteessa EI ole mukava nukkua 😉 Lasten huoneen väliovella toiseen huoneeseen taas saa 40-50e/yö, aikuiset maksavat lisävuoteesta n.35e/yö. Pieni sijoitus siitä, että lapset/aikuiset saavat nukkua rauhassa, väljemmin. Lapsillekin tämä on hieno kokemus ja tapakasvatusta kodin ulkopuolisesta nukkumisesta & syömisestä.

  Tämän sanottuani toivotan perheet erittäin tervetulleeksi kotimaisiin hotelleihimme! Lapset varsinkin tuovat mahtavaa vaihtelua usein monotoniseen (business)aikuisten palvelemiseen. Hotellissa kaikki on valmiina lomanne onnistumiseksi vähimmällä säätämisellä, hymyn ja joustavan palvelun saattelemana; ei huolta sukulaisten/oman närvin kestämisestä toisten nurkissa asuessa; aamianen on usein ympäristöystävällinen & valikoima luksusta; sijainti keskeinen kohteessa; henkilökunnalla on turistikohteet ja ruokapaikat hallussa, alennuslippuja/-sopimuksia, jne jne.

  Kuluttakaamme siis paremmin omaan hyvinvointiimme!
  yst.terv. nim. hotelli- & ravintolaylioppilas 😎