Kulutusjuhla

Pesupähkinät toimivat

Meidän taloudessa kokeiltiin pesupähkinöitä ensimmäisen kerran viime syksynä. Euron kokeilupussin perusteella ne todettiin hyviksi ja nyt kaapista löytyy jo laatikollinen pähkinöitä.

Kyseessä on siis Intian suunnalta tulevia pähkinöitä, joissa on saponiinia, joka putsaa pyykit. Pähkinät heitetään kangaspussissa koneeseen ja samoja pähkinöitä voi käyttää muutama kerran kun pesee alle 60 asteessa. Ja kun pähkinät on kulutettu loppuun, ne pääsevät biojätteeseen. Myöskään vesistöpäästöjä pähkinöistä ei pitäisi tulla, eikä niiden valmistukseen kulu energiaa.
Pesutehossa ei meillä ole huomattu mitään eroa. En tiedä miten pähkinät toimivat lapsiperheillä, mutta ainakin minun sotkut ne on paidoista saanut pois.
Hintakaan ei ole paha: Ekolossa paketti maksaa 7,50 € ja sen pitäisi riittää n. 80 pesuun. Pitää vielä joskus kokeilla tehdä pähkinöistä pesunestettä yleispesuun.

17 Comments

 1. Pesupähkinät on ainakin kuluttajaviranomaisten toimesta todettu pesutulokseltaan heikoimmaksi vaihtoehdoksi kun vertailtiin eri pesuaineita ja menetelmiä. Tietenkin jos käyttäjä on itse tyytyväinen niin sehän on pääasia.

  Ekologisuudesta sen sijaan ei voitane puhua jos noita rahdataan usean tuhannen kilometrin päästä tänne pohjoiseen kulutettavaksi. Kotimaisia ja luonnonmukaisia tuotteitakin on olemassa – itse suosin näitä.

  • kotimaiset pesuaineet ovat pakattu muoviin jonka raakaaine tai mahdollisesti itse pullo,on tuotu toiselta puolelta maapalloa ja viel porattu satoja ellei tuhansia metriä maan uumenista. Ja se öljy on sitten tuotu laivoilla.
   Ehkä joku pakkaa suomalaiseen pahviin jonka teko on kauheen ekologinen 🙂

 2. Joo, punaviinitarhoilla ei ole vielä tullut kokeiltua noita.
  Ekologisuus on ikävä kyllä monen asian summa. Kuinka paljon minkäkin tuotteen prosessointi kuluttaa energiaa versus kuljetus. Ja kun ei tiedä millä ne on sieltä Intiasta kuljetettu.
  Mutta mitäs kotimaisia luonnonmukaisia tuotteita on, muuta kuin nuo erilaiset pesuaineet, jotka on teollisesti valmistettu?
  Milloinkohan tuotteisiin saataisiin semmoinen ekologinen selkäreppu -todistus? Kaikille tuotteille kylkeen vain tietty lukema, jossa olisi huomioitu kaikki ympäristövaikutukset.

 3. Pesupähkinöiden pakkauksessa tunnuttiin mainostavan niitä myös hyvänä tulonlähteenä paikallisille ihmisille, ja näinä globaaleina aikoina silläkin on oma arvonsa. Itse arvostan myös sitä, että pakkaus on näppärä: vaikka pesuaineita voi ostaa täyttöpakkauksessa, niin tuo on kyllä kätevä, pieni pahviloota.

  Annostelukin on kätevää: monethan käyttävät pesuaineita liikaa, mutta pähkinöissä määrä on helppo arvioida.

  Mitä tulee sitten ekologinen selkäreppu -laskentaan, niin olisihan se ihanteellista, mutta taitaa olla vielä kaukana todellisuudesta. Valitettavasti.

  Mutta itse olen nyt muutaman käyttökerran jälkeen oikein tyytyväinen pesupähkinöihin. Parilla tipalla eteeristä öljyä huuhteluveteen saa vielä vaatteisiin vähän tuoksua, jos sitä haluaa.

  Ammattiaktivisti: Muistatkohan, mistä tuon mainitsemasi tutkimuksen mahtaisi löytää? Ja pesupähkinmäiden pakkauksessa kerrotaan, että tahrat vaativat usein esikäsittelyä, eli sinällään ei edes yritetä väittää, että niillä kaikki puhdistuu.

 4. En tiedä todellisuutta mutta minulla on sellainen kutina että pesupähkinöiden tapaiset tuotteet ovat ekologisia niin kauan kuin niiden käyttö on länsimaisessa mittakaavasta ruohonjuuritason vaihtoehtoelämää ja kulutus siten mittakaavallisesti rajallista ja siten viljelyalueen luonto kestää ja kantaa kulutuksen.

  Jos 200 miljoonaa eurooppalaista lähtisi ostamaan niitä viikottaiseen käyttöönsä tilanne saattaisi olla aivan toinen..

 5. En ymmärrä miten kuluttajaviranomaiset on tuloksiinsa päässyt? Kuka on maksanut tutkimuksen? Ettei vaan joku pesuainefirma? Kyllä meillä vaan pestään koko perheen pyykit ja kestovaipat pesupähkinöillä ja puhdasta tulee. Enkä ole ainut kestojen käyttäjä, joka pesupähkinöitä ylistää. On kyllä oikeasti tosi tehokkaita. Jotkut kaverit ovat kokeilleet liuoksena moneen kodin likaan ja ovat tykänneet tosi paljon. Minä en henkilökohtaisesti usko tuohon tutkimukseen. Pesupähkinät vaan oikeesti toimii! Ja kestää ja kestää. Riittoisia siis ovat! 🙂 Suosittelen lämpimästi kaikille kokeiltavaksi.

 6. Täällä myös yksi tyytyväinen käyttäjä. Itse kokeilin silkasta uteliaisuudesta mutta jollakin tavalla heti tuntui, että pyykistä tuli aidon puhdasta eikä vain puhtaan hajuista. Samalla oma tuoksuaisti on nyt pitemmässä käytössä kehittynyt niin että on alkanut tulla ”allergiseksi” voimakkaasti tuoksuville normaaleille pesuaineille, vaikka ennen ne tuntuivat aivan hyviltä!

 7. itse kokeilin viikonloppuna pesupähkinöitä ja täytyy sanoa että todella yllätyin! ne pesevät pyykin puhtaaksi! valkoisia ne ei tietenkään valkaise mutta puhdistavat kyllä. näitä käytän kyllä jatkossakin!

 8. Heippa
  Pesupähkinöiden ekologisuudesta ja maahantuonnista sen verran että ainakin me tuodaan niitä laivoilla.
  Ei se tietenkään täysin ”ekologitonta” ole, mutta mistä tulevat tavalliset pesuaineet? Vaikka jotain mömmöjä täällä Suomessakin sekoitetaan niin moni pesuaine on valmistettu Kiinassa ja muualla Aasiassa.
  Pesupähkinöitä voi kerätä 80vuoden ajan puista. Nämä puut kasvavat villinä himalaijan seudulla.
  Intiassa on nykyään yli miljardi ihmistä ja ennen kuullemma muulla aineilla sielläpäin ei pestykkään mitään.

 9. Itse käytän valmista nestemäistä pesupähkinäliuosta nimeltään Almawin Cleanut, helpompi käyttää ja pesutulokseltaan vielä paljon parempi kuin alkuperäiset pesupähkinät!

 10. Pesupähkinät tänään ekaa kertaa testissä meidän lapsiperheessä. Hyvältä vaikuttaa. Täytyy katsoa, mitä mies sanoo kalsarien tuoksuttomuudesta. Lisätään sitten eteerisiä öljyjä, kuten valmistaja neuvoi, jos tuoksuja kaivataan.
  Suhtaudun todella skeptisesti kuluttajaviranomaisen testeihin. Kuningaskuluttajassa oli juuri testi luontaispesuaineista. Eipä lähtenyt vuorokauden seisseet kahvit paidoista ekoaineilla, mutta voin sanoa kokemuksesta, että ei lähde tavallisella pesuaineellakaan, vaikka tahraa olisi huuhdeltu heti vahingon jälkeen. Ikäväkseni olen huomannut, että kuningaskuluttajan monet testit ovat suorastaan huonoon tulokseen johdattelevia, parempi testata itse!

 11. Katsoin Kuningaskuluttajasta sen pesutestin. Seisoneen likatahran poistossa pesupähkinät (ja muutkin testatut ekologiset pesuaineet) jättivät pyykin yllättävän likaiseksi. Mietinkin että ilmeisesti pelkkä 40-60 asteinen vesi saisi yksinään aikaan vastaavan pesutuloksen.

  Tietysti normaalioloissa pyykki ei nykyään ole niin likaista/tahraista kuin lapsiperheissä tai ruumiillisen työn tekijöiden perheissä.

 12. Varmaan joidenkin käyttäjien heikkoon pesutulokseen ja toisten ylistykseen vaikuttaa pesty pyykki, pesupähkinät eivät sisällä valkaisevia aineita ja sen takia valkopyykki jää helposti kellertäväksi. Ainakin hyvinvoinnin tavaratalosta saa tilattua ekologista happeen perustuvaa valkaisuainetta ja itse olen saanut sillä ja yhdessä pesupähkinöillä erinomaista puhdistustulosta myös valkopyykille.

 13. Kokeilin pesupähkinöitä vaatteiden pesuun ja petyin. Paitojen kainaloihin jäi hienhaju, enkä muutenkaan ollut tyytyväinen pesutulokseen. Annoin pesupähkinät kaverille, jonka hiki ei ilmeisesti ole yhtä hapokasta kuin meikäläisen…Toki pyykkeihin muuten jää sellainen jännä ulkonatuuletetun tuoksu ja pehmeätä on, mutta pesuaineen tarkoitus on käsittääkseni poistaa lika ja epätoivotut hajut.

 14. Kuljetukset ovat pieni osa tuotteen kun tuotteen elinkaaren energiasta. Näin kertoi meille Lappeenrannan yliopiston lehtori, kun piti luentoa Elinkaari arvioinnista.

 15. Meillä pesupähkinät toimii, mutta valitettavasti kunnolla vain kun pesuveden lämpötila on 60C tai yli. Aiemmin käyttämät pesuaineet pesivät puhtaaksi pesukoneemme minimilämmöllä eli 30C, itse pesuaine olisi vaatinut vain 15C. Pesupähkinöissä taas 40C pesuvesi ei riitä, vaan pyykki jää likaiseksi. Sen sijaan 60C vedessä pesu tuotti tosi hyviä tuloksia!

  Sitä en sitten tiedä onko tuo enää niin ekologista, kun pesuvesikin on oltava pirun kuumaa 🙁