Kulutusjuhla

Velkaiset suomalaiset

Suomalaisilla on nyt velkaa enemmän kuin koskaan ennen: ”Säästämisaste eli kulutuksen jälkeen jäävä raha verrattuna tuloihin putosi 1,5 prosenttia miinukselle viime vuonna. Samaan aikaan velkaantumisaste nousee jo sataan prosenttiin.” (YLEn uutinen). Talouselämässä Sami Rainisto kirjoittaakin: ”Koko viime vuoden ajan taloutta pitikin yllä suomalaisten kulutusjuhlat: kaikki kävi kaupaksi plasmatelevisioista uusiin autoihin. – – – Tämä on hauskassa ristiriidassa sen kanssa, että kuluttajakyselyissä suomalaiset sanovat kykenevänsä säästämään entistä paremmin. Sanojen ja tekojen välillä on kasvava railo.” (Mari Koo)

2 Comments

  1. No kyllä tän menon todellakin huomaa kaveripiirissä. Kokoajan eletään kädestä suuhun, palkasta maksellaan aina edellisin kuun velkoja… ja taas lainaillaan kukuvan kuun elämiseen. Mulla ainakin menee tollainen meno yli hilseen… Ihmiset ottaa asuntoihinkin nii hirveitä lainoja… kauhulla odotan mahdollisia koronnousuja näiden osalta….Mihin oikeesti on kadonnut säästäminen, että tavarat ostettais sitten kun niihin on ensiksi säästetty?

  2. Toisaalta kyllä lainaa mielestäni kannattaa usein ottaa: eipä sekään ole mielekästä, että kituutellaan kaksi-nelikymppisinä, että on sitten vuosikymmenen tai parin päästä ”omaa” rahaa käytettäväksi. Joku tolkku tietysti pitää olla lainanotossa, mutta myös -annossa.

    Huolestuttavaa todellakin on se, että monilla palkansaajilla on kovin vähän liikkumavaraa tulojen ja menojen suhteen: jos kulut kasvavat vaikka 50 euroa kuussa, niin sitten oltaisiin jo hämmennyksissä.