Kulutusjuhla

Ihanaa Yle, ihanaa!

Juuri äsken Suomen jääkiekkomaajoukkue käveli pukukoppiin Venäjän MM-kilpailussa. YLE ei lähetä ottelua muuten kuin digikanavallaan. Miksi? Sen minä haluaisin tietää. Ottelua voi kuitenkin seurata internetissä streamina. Hyvä, mutta ei hyvä. Kuva on ilmeisesti jotain 640x480px kokoa noin suunnilleen. Siitä on vaikea katsoa mitään. Kun yhteys vielä pätkii, niin katselukokemus ei ole mistää kotoisin. Lopulta se kuvakin meni mustaksi.

Selitykseksi ei kelpaa vanha kone (noin pientä videota pitäisi jaksaa pyörittää hyvin) tai megan yhteysnopeus. Jos tämä YLE:n taktiikka saada ihmiset juoksemaan kauppoihin ostamaan digipoksia, niin olkoot. Sen verran huono matsi on kyseessä, että parempi olla ilman.

Ystävämme Kari Haakana puhui yksi yö telkkarissa (ohjelmana taisi olla Verkossa eikö suinkaan tv-chat) kuinka mökeillekin hankitaan laajakaistayhteyksiä ja digibokseja. Ainakin minä kuulun niihin, jotka haluaisivat melkeinpä ko. laitteet kotoakin pois. Maksulliset digikanavatkin kun tuntuvat mainosten perusteella tarjoavan pelkkää äijäviihdettä. Sitä paitsi mökillä on vanhoja Seura-lehtiä, joiden kuvista saa selvää.

Median parissa työskentelevän kirjoittajan teevee ilmeisesti sammuu syksyllä.

5 Comments

 1. Olemme digivideolähetysten kanssa samassa tilanteessa kuin mitä analogisten televisiolähetysten kanssa oltiin 40-luvulla. Lähetysten laatu on puuroa ja äänet pätkii tai digiboksin puolella tekstitykset. Digiboksien tekniikka lienee oman arvioni mukaan valmista noin 7 vuoden päästä, jolloin meillä toivottavasti on mahdollista ostaa toimivia HDTV-bokseja kaupasta. Nykyisillä digibokseilla ei kyllä missään määrin paranneta kuluttajan katseluelämystä.

  Webstreamit kehittyvät nopeammin, kiitos avoimen kehitysympäristön ja kunnollisen kilpailun. Tosin jarruna ovat tälläkin hetkellä mannertenväliset tiedonsiirtoyhteydet ja useinkaan lähetyskapasiteettia ei yksinkertaisesti ole riittävästi. Toivottavasti jatkossa P2P-tyylinen vertaisverkkotelevisio yleistyy, sillä silloin lähettäjiä on periaatteessa yhtä monta kuin katsojiakin ja käytössä olevan tiedonsiirtokaistan hyödyntäminen saadaan maksimoitua. Tällöin tarpeeksi nopeilla yhteyksillä mahdollista voisi olla jopa pakatun HD-tasoisen kuvan reaaliaikainen katsominen internetistä. Tähän ollaan valmiita toivottavasti jo parin seuraavan vuoden aikana.

  Nämä olivat täysin omia näkemyksiäni kehityksestä, eivätkä perustu muuhun kuin media-alaa useamman vuoden opiskelleen optimistin harhaisiin fantasioihin.

 2. Mökeille digiboksien hankkimisen pointtina on kai jo vuosikausia ollut se, että televisiokuvan saa digiboksin avulla siellä näkymään. Moni mökki tässä erämaiden maassa lienee sellaisella alueella, ettei televisiokuva analogisignaalina vastaanotettuna näy kunnolla lainkaan, mutta digiboksin avulla katselu on ylipäätään mahdollista. Näin omasta kokemuksesta olen huomannut ja mulle on kerrottu – mitään teknistä faktaa en osaa kertoa todisteeksi.

  Eli digikanavat eivät liene syynä boksin hankkimiseen mökille, luulisin. Aika tuuttia ne toistaiseksi ovat olleetkin.

 3. Juu tuo on kyllä totta, että syrjäseuduilla (kunhan ei mennä liian syrjään, jossa ei ole digiverkkoakaan) kanavien näkyminen on parantunut boksien myötä. Sen sijaan suurin osa ihmisistä, jotka asuvat kaupungeissa, lähiöissä tai isommissa asutuskeskittymissä muuten vaan, lähinnä kärsivät digiaikakauden vitsauksista. Parantunut kuvanlaatu on puppua ronskista digitaalisesta pakkauksesta johtuen – analogisena vastaanotettu kuva ei palikoidu. Tekstitys on valtaosalla bokseista lähinnä vitsi. Kuluttajat valitettavasti ovat jo nyt digibokseissa alistuneet siihen, että boksi koetaan hyväksi ja toimivaksi, jos tekstitys ei tule yli 10 sekuntia myöhässä tai ei puutu kuin yhdestä ohjelmasta illan aikana.. kyllä sylettää. Vaan kehitys on kehitystä, pitää ajatella vaan hampaat irvessä suuremman kuvan kannalta. Joskus tulevaisuudessa olemme vielä digilähetysten kärkimaa!

 4. Suhteellisen tuoreena maallemuuttajana voin sanoa, että ainakin meillä digiboksin hankinta paransi kuvan laatua dramaattisesti (Turun saaristossa). Digiboksin myötä voimme myös poistaa ”haravan” talon katolta ja siirtyä pieneen, siistiin sisäantenniin. Jokin aika sitten tapahtunut päivitys (automaattinen sellainen) poisti lisäksi alkuaikoina vaivanneet tekstitysongelmat, joten tällä hetkellä olen digilähetyksiin melko tyytyväinen.

  Ohjelmisto sen sijaan on edelleen pääosin vanhaa puppua. Oopan mainitsemat maksukanavat eivät myöskään tarjoa mitään niin kiinnostavaa, että sellaisiin olisin valmis panostamaan. Esimerkiksi eri elokuvakanavia on vuosien varrella tullut kokeiltua ja niidenkin ohjelmisto koostuu pitkälti B-luokan leffoista ja samojen filmien kierrätyksestä. Edullisemmaksi tulee hakea haluamansa elokuvat DVD-vuokraamosta.

 5. maksulliset kanavat tarjoaa äijäviihdettä, koska yle on tähän mennessä käyttänyt pakkomaksunsa ämmäviihteen tarjoamiseen. Televisiomaksua ei siis käytetä tasa-arvoisesti.