Kulutusjuhla

Viron ja Suomen elintarvikkeiden hintaerot huomattavat

Kuluttajatutkimuskeskuksen julkistaman hintavertailun mukaan ruuan hintaerot Viron ja Suomen välillä vaihtelevat suuresti tuoteryhmästä ja valmistusmaasta riippuen. Esimerkiksi suomalaiset merkkituotteet ovat Virossa 12 prosenttia halvempia kuin valmistusmaassaan. Tätä eroa selitetään ennen kaikkea vähittäiskaupan erilaisilla kustannuksilla.

Virolaiset elintarvikkeet maksavat Virossa 44 prosenttia vähemmän kuin suomalaiset elintarvikkeet Suomessa. Tämä johtuu tutkija Marita Nikkilän mukaan koko elintarvikeketjun kustannusten eroista.

Kolmannessa maassa valmistetut Suomeen ja Viroon tuodut merkkituotteet ovat Virossa viidenneksen halvempia kuin Suomessa.

”Vähittäiskaupan kustannusrakenteen lisäksi hintaeroa lisäävät sisäänostohinnat: Sisäänostohinnat kolmannesta maasta ostettavissa tuotteissa ovat Virossa alemmat kuin Suomessa”, Nikkilä tulkitsee.

Kuluttajien asenneko estää kaupan?

Julkaisun ”Toimivatko EU:n yhteismarkkinat? Case: elintarvikkeet Helsingissä ja Tallinnassa” (pdf) tiivistelmässä todetaan:

Tulokset esimerkiksi osoittavat kuluttajien preferenssien olevan merkittävä este maiden väliselle kaupalle. Suomalaiset ja virolaiset tuotteet eivät ilmeisesti ole keskenään identtisiä, sillä virolaisten elintarvikkeiden puuttuminen Suomen markkinoilta lähes kokonaan antaa ymmärtää, että suomalaiset kuluttajat eivät pidä virolaisia tuotteita suomalaisten tuotteiden veroisina.

Itse olen tästä eri mieltä: sen verran virolaisia elintarvikkeita on tullut kohdattua (kuten makeisia, maitotuotteita ja jäätelöitä), että kun arvioin tuotteen hyvyyttä, ei valmistusmaalla ole merkitystä.

Samalla voisi mietiskellä sitäkin, ovatko virolaistuotteet ainakin lähes lähiruokaa. Tallinnasta kuljetusmatka Helsinkiin on lyhyempi kuin monesta suomalaiskaupungista.

3 Comments

  1. Ja minä kun olen tuonut sieltä aina ruokaa tullessani – muut ovat nauraneeet. Mm. juustot ovat aivan loistavia, samoin sikäläinen salami (saa mm. hirvi- ja villisikasalamia), leipää, kermakarkkeja, leivonnaisia ja kakkuja, jouluksi kavereille piparitalot (takavuosina). Lisäksi esim. erinomaiset makrilli- yms. säilykkeet (EU:sta) ja paikalliset silakka- ja sillisäilykkeet ovat hinta-laatusuhteeltaan tosi hyviä. Myös mausteet, sienet, marjat ym. torilla ovat halvempia. Tuttavani oli työttömänä ja matkojen ollessa hyvin halpoja kävi siellä pari kertaa kk:ssa ostamassa 6-henkiselle perheelle leivänpäälliset, lihat jne. Ja matkoineen kaikkineen voitti vielä tässäkin ,D Suosittelen ruokaostoksia, kunhan tietää mitä ostaa mistäkin!

  2. Hyvä kuitenkin muistaa, että kaikkea virolaisruokaa ei tuoteta Tallinnassa, jolloin kuljetusmatka on pidempi kuin lauttamatka. Eli kyseessä ei välttämättä olekaan enää niin lähiruokaa.

  3. Polgara: Juu, jos olisi aikaa, niin voisihan sitä Tallinnassa enemmänkin asioida.

    Juha: Totta kai, siis tarkoitin nimenomaan Tallinnassa tuotettuja. Mutta suomalaisesta ruuasta puhutaan usein lähiruokana riippumatta siitä, millaisia matkoja sitä on kuljeteltu. Esim. käsittääkseni moni elintarvike reissaa ensin esim. kaupan isoon tukkuun jonnekin ja sieltä se sitten mahdollisesti rahdataan takaisin synnyinseuduilleen. Ja miten paljon varsinaisia raaka-aineita on sitten liikuteltu, on jo eri juttu. Vaikeaa niitä on kuluttajan tietää ostoksia tehdessään.