Kulutusjuhla

Mä mistä löytäisin sen laadun?

Marmain juttu kauppojen valikoimista ja kuluttajaraukoista edustaa osaltaan niitä kiviä jotka ovat hiertäneet otsaluussani jo ties kuinka pitkään. Mistä ja miten voi enää saada laatutuotteen, kun edes hinta ei ole enää mikään takuu? Maksaisinkin, jos jokin olisi tehty kunnolla – niin että kunnollisuus näkyy ja tuntuu, sekä kuuluu tuotteen maineessa. Mutta markkinoilla on hälyä liian paljon, mitään voi enää erottaa ja identifioida luotettavasti.

Jutussa todetaan, että ”Kestäviä kalusteita saa valmiina vain vanhojen tavaroiden myymälästä.” Vanhojen tuotteiden puoleen kääntyminen on tietysti yksi ratkaisu, mutta vain osittainen ja väliaikainen. Kärjistetty esimerkki: jos olenkin löytänyt vanhan toimivan ompelukoneen vielä 20 vuotta sitten, entä kun se 20 vuoden päästä sälähtää korjauskelvottomaksi? Täysin mahdollista on, etten sitten enää löydä noin 60-80 vuotta vanhaa (eli luotettavaa) toimivaa konetta, koska ne kaikki ovat poistuneet markkinoilta kilon paloina. On ns. pakko ostaa seuraavaksi koneekseen jokin näistä hennoista rimpuloista, joissa on 120 erilaista tikkiä, jotka annostelevat murukahvin kupin pohjalle ja soittavat kissanpolkkaa – mutta sälähtävät vainaiksi ensimmäisestä ukonilmasta tai tuulenvireestä.

Ei, en minä tiedä mitä tehdä tämä asian kanssa. Yritän vain ostaa käytettyjä vanhoja koneita sikäli kun mahdollista, ja saan suurimman osan huonekaluistani ystäviltä kierrätettyinä. Jos on pakko ostaa jotain hinnakkaampaa uutena, se tietää tiivistä asian tutkintaa ja hinta/laatu/muu -vertailutaulukointia. Mutta myös täällä osoitteessa ”Kokeilun, tunteen ja järkeilyn pyhässä ostomotiivien kolminaisuudessa rationaalisuus on heikommilla kuin koskaan aikaisemmin.” eli vähemmän dramaattisia ostopäätöksiä tulee tehtyä turhakin nopsaan.

4 Comments

  1. Tuota… Yritän olla mainostamatta toisten blogeilla, mutta oman toimintani idea on etsiä se laatu ja kilpailuttaa tavarantoimittajien laatua asiakkaiden puolesta niissä tuoteryhmissä jotka minä tunnen.

  2. Yksi mahdollinen tapa löytää luotettavia laitteita on yrittää udella vastaavilla koneilla ammatikseen töitä tekeviltä sitä minkä merkkiset ja malliset koneet toimivat käytännössä.

    Kokemus yleensä opettaa.

  3. Minä luotan käytettyyn – ainakin huonekaluissa enkä ole pettynyt. 100 markalla !!! ostamani Artekin ruokapöytä pysyy mainiosti pystyssä ,D Samoin klaffisoffa 50-luvulta, jugendlipasto (tämä jossa on klaffi ja jossa nytkin kirjoitan), keittiötikkaat v. -79 ovat vielä tuliterät, samoin Muuramen laatikostot 70-luvulta. Moitteita saavat: käytettynä ostettu soffapöytä, jossa olikin viilutuspinta kovin heikko sekä sänky, joka nitisee (ehkä, krhhm, painoni alla). Eli kalusteita kannattaa ehdottomasti kierrättää, riippuen valmistusvuosikymmenistä ,D Jyri puhui asiaa, siksi tämä konekin on se mikä se on, asiantuntijan suosikki, Pojan suosikki – luotan heihin!

  4. Luetaan ja opitaan…