Kulutusjuhla

Ysiviis-hinnoittelu tuntuu tyhmältä

Pinttelyblogissa ärsyttää ysiviis-hinnoittelu: ”Olen hiljalleen alkanut pitää keljuiluna ja tyhmäksi nimittelynä sitä, että kaupoissa hinnat aina päättyvät 95 senttiin. 9,95! Helkkari, jos ei mulla ole jostain tarpeellisesta tavarasta varaa maksaa koko kymppiä vaan juuri ysiysiviis, niin sitten on kyllä parempi jättää käyttämättä viimeiset rahansa. Ja tarpeetontahan ei kannata ostaa vaikka se maksaisi sitten kasiysiviis taikka seitenysiviis. Hölmöinäkö ne meitä pitävät, kauppamiehet ja -naiset?” (Mari Koo)

4 Comments

  1. Tässä asiassa ihminen on oikeasti hölmö. Alkava numero vaikuttaa todella paljon hintakäsityksen muodostumiseen. Etenkin juuri 9,95, 19,95 tai 99,99 eurojen hinnat ovat kriittisiä, koska psykologinen ero 9 ja 10 euron välillä on valtaisa. Vaikka todellinen ero olisikin 5 senttiä.

  2. Joo, komppaan täysin Mattia. Samoin moni mainos saattaa tuntua täysin idioottimaiselta, mutta myyntiluvut kertovat jotain aivan muuta. Rationaalisetkin ihmiset ovat usein irrationaalisia, myönsivät sen tai eivät.

  3. Oma ”lähimarkettini” hallitsee tuon sortin markkinoinnin vielä paremmin. Esimerkiksi ”mäyräkoiran” vakiohinta on 9,99.

    Mutta onko kukaan ottanut kantaa siihen, että tuollainen hinnoittelu laittaa asiakkaat eriarvoiseen asemaan. Käteisellä maksava maksaa aina sentin enemmän kuin pankkikorttiasiakas. Pankkikortilla maksettaessa hinta on sentilleen oikein, kun käteisellä se pyöristetään. Pieni ero, mutta ero kuitenkin 😉

  4. Matti ja Tero: Aivan, onhan tämä hinnoittelutapa toimivaksi todettu. Niin olemme kaikki markkinamiesten vietävissä 🙂

    Kari: Mielestäni silloin, kun euro saapui Suomeen, niin tuosta puhuttiin enemmänkin. Kun asiassahan on sekin puoli, että jos ostosten loppusumma on esim. 3,32 euroa, niin käteismaksajalta menee vain 3,30, mutta pankkikortilta koko summa. Ja silloin sitten puhuttiin, että ajan myötä tässä menee ns. puntit tasan 🙂