Kulutusjuhla

Kaljan hinta laskee sittenkin

Yksittäisen olutpullon hinta näyttäisi laskevan ensi vuonna, kertoo Ylen uutinen. Mäyräkoirapakkausten paljousalennukset kielletään ja alkoholiverotus kiristyy hieman, mutta kokonaisvaikutus yhtä pulloa kohden on sosiaali- ja terveysministeriön laskelmien mukaan hintaa alentava.

Hallitussihteeri Ismo Tuominen ennustaa, että paljousalennukset siirtyvät yksittäisiin pulloihin, ja kaljan tarjoushinta saattaa olla alimmillaan vain puoli euroa.

Lisäksi hintaan vaikuttaa kansainvälinen kauppa:

”Ehkä merkittävin tekijä, joka vaikuttaa tähän oluen hinnan ennallaan pysymiseen tai ehkä laskemiseen on se, että nyt ensimmäistä kertaa se, Suomen historiassa kansainväliset panimot pääsevät kilpailemaan Suomen markkinoille tasaveroisena, Tuominen arvioi.”

– – –

Oluen veikkailtiin olevan ennätyshalpaa viime juhannuksena. Saa siis nähdä, mikä on hintataso ensi kesäkuussa.

– – –

Lisäys klo 12.44: Vähittäiskaupan edustajat toppuuttelevat ajatuksia roimasta olutpullon hinnanmuutoksesta Taloussanomien uutisessa. Hintatason spekulointia pidetään vielä liian varhaisena, mutta toisaalta juttuun päätyneissä lausunnoissa myönnetään, että yksittäisen olutpullon hinta voi tippua jonkin verran. Mutta kuten vapaaseen markkinatalouteen kuuluu, niin seuraillaan kuluttajien ostokäyttäytymistä ja panimoiden käytännön tekoja.

4 Comments

  1. Siis hä? Justhan oli isot jutut oluen kallistumisesta ensi vuonna. Päättäkää jo!

  2. Eikö kaljaa voisi pakata litran pulloihin ja isompiinkin? Sillä lailla saisi kierrettyä nuo paljousalennuskiellot, sillä kai se isommassa pullossa saa vähemmän maksaa. Venäjällä käydessä tulee aina ostettua lasti olutta puolentoista ja kahden litran muovipulloissa.

  3. No, tän päiväisen ilmon mukaan ois jo halpaa ,D

  4. Ilmeisesti jutussa tarkoitetaan sitä, että vaikka oluen litrahinta nousee, niin yksittäin myytävien pullojen hinta laskee, koska monipakkauksille ei saa antaa enää samanlaisia alennuksia.

    Lidlissähän oluet on jo nyt myyty alennuksessa pulloittain tai tölkeittäin, hinta pulloa kohti on ollut alhaisimmillaan noin 50 senttiä. (Lidlissä ei edes kannata ostaa kaljaa monipakkauksessa, kun se kassahenkilö lyö sujuvasti mäyräkoirasta 15 pulloa tai laatikosta 27 tölkkiä.)