Lisäys 13.11.

Myrkyllisiä haalareita vedettiin pois markkinoilta tutkimustietojen tultua julki. Esimerkiksi KappAhlista haalari ostaneet voivat halutessaa palauttaa tuotteet. Lapselle näistä haalareista ei kuitenkaan ole vaaraa.
– – –

10.11.

Hesari uutisoi:

Useissa suosituissa lasten talvihaalareissa on ympäristömyrkky nonyylifenolia, kertoo Sveriges Television verkkosivuillaan. Myrkky löytyi ruotsalaisen Testfakta.se -lehden teettämissä testeissä. Aineen epäillään aiheuttavan sikiövaurioita ja hormonihäiriöitä.

Kaikissa testatuissa 13 haalarissa oli tätä myrkkyä, mutta pitoisuudet vaihtelivat suuresti. Suurin määrä ainetta oli H&M:n (1200 mg/kg), Kapp-Ahlin (990 mg/kg) ja Lindexin (970 mg/kg) haalareissa. Parhaissa haalareissa oli ainetta vain 2 mg/kg.

Nonyylifenoli on myrkky, jota käytetään pesemisessä vaatteiden valmistuksen aikana. Aine on täysin kielletty EU:ssa, mutta sitä saa olla tuontituotteissa.”

Testin parhaiksi lasten haalareiksi arvioitiin kalleimmat Nanook ja Altitude 8848. Seuraavina olivat Polarn & Pyret sekä Reima, jonka haalari sisälsi myrkkyä vähiten. Testin halvin, Europrisin haaalari, arvioitiin hinta-laatu -suhteeltaan hyväksi ja se sijoittui kokonaisarvostelussa viidenneksi. Huonoimat pisteet sai KappAhlin haalari.

Artikkelin mukaan lasten haalareiden taso on huonontuntu, eikä vedenpitävyys ole useinkaan luvatulla tasolla. Tutkimuksissa havaitun myrkyn vuoksi haalarit kehotetaan pesemään pesuohjeen mukaisesti ennen käyttöönottoa.

Testin tulostaulukko (pdf) on saatavissa Testfaktan sivuilla.