Kulutusjuhla

Harkitseva materialisti

Anu kertoo olevansa onnellinen, mutta tarkka materialisti: ”Minä kuitenkin pidän vaatteista, kengistä ja laukuista ja huomaan olevani onnellisempi, kun voin ympäröidä itseni niillä. Mutta ihan mikä tahansa ei käy – minulle on muodostunut hyvin tärkeäksi asiaksi se, että ympärilläni olevilla tavaroilla on minulle jotain merkitystä. – – – Nykyään pyrin ostamaan vain tarpeeseen, ja vasta sitten, kun löydän tarpeeksi hyvää. Tällä hetkellä tarvitsisin villatakin, mutta koska en ole löytänyt sopivaa ja pärjään oikeastaan ilmankin, en sorru korvikkeisiin, vaan jatkan etsimistä kunnes löydän sen, joka on juuri minun.” (Mari Koo)

1 Comment

 1. Minä vaatetusalan yrittäjänä pyrin juuri laatuun.

  Oikeastaan tarpeeksi hyvä ei oikein vielä ole tarpeeksi hyvä, sillä, kuten tiedätte, ”tarpeeksi hyvää” on maailma pullollaan ja suuri osa kulutustavaramarkkinoista pyörii sen varassa, että tavara on ”tarpeeksi hyvää”.

  Itse pyrin siihen, että tavara olisi parempaa kuin asiakas osaa vaatia. Se voi tarkoittaa sitten sitä, että jostakin tavara erästä myyntiin asti päätyy vain puolet ja katteet kusee, mutta pitkän päälle tämä on parempi, kuin se, että laittaisin markkinoille sellaista mitä ne voisivat ostaa jostakin Bossiltakin.

  Juuri neuleet, alusvaatteet ja sukat ovat sellaisia, joissa oikeasti hyvän laadun löytäminen tuntuu tällä hetkellä vaikealta, jos kohta osin siinä on kyse myös minun omasta ammattitaidottomuudesta. Jos on kyse hameesta, takista tai liivistä, osaan kertoa tavaran toimittajalle, miten he tekevät parempaa, mutta neuleiden, joiden joukkoon valmistusteknisesti pitää laskea sukat ja alusvaatteetkin, ovat minulle vierasta maata.

  Sen lisäksi että tuotteiden pitää vastata ensin minun laatuvaatimuksiin, sen pitää myös vastata tiettyjä eettisiä normeja, jos kohta minun normini eivät tässäkään ole aivan samat kuin yleisön.

  Mulla oma vaikeutensa on ollut löytää tuottajat eräistä maista, jolla on lapsityövoimasertifikaatit. Kun kaava on laatu*tuotantokyky*luotettavuus+ eettisyys, voi uuden alihankkijan löytäminen olla vaikeaa.

  Nyt on periaatteessa kaikilla alihankkijoillani Aasiassa, mutta New Yorkin alihankkija ei ole sellaista toimittanut. Kenties pitää ottaa puheeksi vielä. EU:n alueelta en niitä ole kysellyt, mutta kenties sekin päivä tulee, että joutuu tarkastamaan niitäkin.