Kulutusjuhla

Punajuuria suurperheille?

Kasvisten ja erityisesti juuresten ystävänä minua on jo pidemmän aikaan ihmetyttänyt punajuurien, lanttujen ja nauriiden pakkauskoot. Useasti kaupassa törmää 3 kilon punajuuripusseihin, pienimmilläänkin ne ovat kilon säkeissä. Yhdelle hengelle kilokaupalla jotakin tiettyä juuresta on aika paljon. Punajuurtakaan kun ei nyt ihan joka ruokaan jaksaisi sotkea. Niinpä useasti jääkaapin pohjalta löytyy mukavasti itävä punajuurisatsi. Onko isot pakkaukset siis tarkoitettu omatarveviljelystä kiinnostuneille vai mistä ihmeestä tässä on kyse?

Lanttuja on sentään alkanut ilmestymään lohkottuina pikkupaloihin, mutta nauriita ja punajuuria harvemmin löytyy irtomyynnistä. Eli vinkki pakkausfirmoille: laittakaa niitä juurekset pienempiin paketteihin!

10 Comments

 1. Tänään just kirosin samaa asiaa. Noh, tässä kuussa syödään sitten rosollia ja borsh-keittoa vuoronperään.

 2. Stockalta löytyy muistaakseni kaikkia juureksia irtomyynnistä. Marketeissa ne taitavat aina olla pakattuina (isoihin) pusseihin.

 3. Jos omistaa pakastimen, kannattaa punajuuret paistaa valmiiksi uunissa (kuorineen ja folion sisällä, pitkään), sitten mahdollisesti kuoria, ehkä jopa raastaa, jos viitseliäisyyttä riittää ja tuleva käyttö on selvillä. Säilyvät pakkasessa hyvin ja voi käyttää ruokiin milloin lystää :-).

  Älytöntä tuo silti on.
  Minua rasittavat erityisesti lantut, koska niitä voisin ostaa mielellään vähemmän kuin 3 kiloa. Niitä jää aina yli pahenemaan. Niille en ole tuota pakastustemppua tehnyt, vaikka kaipa niitäkin voisi jotenkin pakastaa ja käyttää myöhemmin.

 4. Asioilla on aina se toinenkin puoli: Näin kun ostaa luomua ja haluaa syödä paljon juureksia talviaikaan, niin rasittaa ostaa yksittäispakattuja n. 200 g lanttupaloja tulee vain turhaa pakkausjätettä. Muutakaan ei valitettavasti luomuna Turun kaupoista näytä saavan. Onneksi punajuuria ja nauriita (sikäli mikäli onnistuu löytämään nauriita) sentään saa edes kilon pusseissa, nekin tosin olisi kiva ostaa kahden kilon pusseissa. Ei tarvitsisi joka viikko niitä kotiin kantaa.

  Meitäkin on siis vain kahden hengen talous, mutta syömme paljon juureskeittoja ja muita juuresruokia, emmekä käytä perunaa.

 5. Kilon pusseja voi ostaa kaksi kerrallaan mutta 3 kilon pussia on vähän vaikeaa ostaa 1/3 kerralla. Miksei niitä punajuuria ja lanttuja myydä irtomyynnistä niin kuin perunaa ja sipulia?

 6. Havaittavissa monenlaista ajattelun puutetta ja uusavuttomuutta!

 7. No totta kai niitä voi ostaa kaksi, kyse onkin siitä, etten haluaisi raahata kotiin sitä pakkausjätettä! Irtomyynti olisi paras tapa tietenkin jokainen voisi sitten itse päättää kuinka paljon ostaa. Luomuperunaa tai-sipulia ei muuten myöskään saa irtomyynnistä. Niimpä sipulinkin kanssa on pakko kuljettaa hirveät määrät pakkausjätettä kotiin, kun pussit ovat noin 500 gramman kokoisia ja itse voisin ostaa kerralla kaksi kiloa.

  Punajuuri on muuten niin monikäyttöinen juures, että suosittelen käyttämään sitä vähän muuhunkin kuin rosolliin ja borsh-keittoon, ei sitten tule niin nopeasti korvista ulos…

 8. No tämä asuu yksin ja osti juuri syksyllä tosi halvalla sekä punajuuria että lanttuja, molempia 3 kg. Punajuurista tuli etikkapunajuuria (myös kavereille) sekä ruokia vähäsen pakkaseen. Lantut kuutioin kaikki, muhittelin hitaasti kypsiksi ja pakastin liemineen pienempiin annoksiin. Jummi, on hyvä ottaa vasta nostettua lanttua ja kaataa juurespataan sekaan nyt talvella – ei taatusti ole tikkuista ja on valmiiksi kypsää, oikeaa herkkua! Eli turha valitella, käyttää vain järkevästi pakastinta tai tekee ruokia sinne valmiiksi (esim. borskeiton pohjan voi hyvin pakastaa!). Samoin punajuuripihvit – ainakin minusta ne olivat ihan hyviä ;D Ai niin, luomua kaikenlaista irtomyynnistä saa stadista Hakiksen hallin luomukaupasta, loistava palvelu, hyvät heekut!

 9. Kun olisi pakastin, niin mieluusti sinne tekisi kaikenlaista. Etikkapunajuuria toki voisi tehdä jääkaappiin. Ja kiitos Polgalle Hakiksen hallin luomukaupan vinkistä, pitää käydä tarkistamassa!

 10. Niin, siinä em. luomukaupassa näin EKAT luomusaksanpähkinät irtomyynnissä ;D Muun kaiken lomassa, löytyi luomuglögiä ja limsaa, hedelmää monenlaista jne. Hinajaa erilaista. Vaikka mitä. Ja ihania hapankorppuja! Seuraavaksi listalle otetaan spelttikorput ja sitten hunajakorput – vähän kerrallansa rahatilanteeseen nojautuen. Mutta aina sieltä voi ostaa vain jonkun pienen jutun, ihan kannatuksen vuoksi!